Obamovy řeči versus realita

6. 2. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Musím přiznat, že mě tragikomické třeštění obestírající volbu českého prezidenta, politika s jasně omezeným mandátem, přijde asi stejně tak hloupé jako mlčení české levice o skandálních aktivitách amerického prezidenta, politika s obrovskými pravomocemi, jež ovlivňují dění na celém světě. Troufám si říct, že kdyby George W. Bush nebo jiný republikán prováděl to, co provádí demokrat Obama, psal by o tom s psím nasazením a odsudkem každý druhý komentátor.

Zatímco odpůrci nově zvoleného českého prezidenta nemohou překousnout jeho skutečné i domnělé lži, americký prezident lže naprosto suverénně, aniž by praskaly sociální sítě ve švech. Možná si toho někdo kvůli hysterii na domácí scéně nevšiml, ale prezident Obama zrovna zahájil své druhé volební období. V průběhu inauguračního projevu se ovšem dopustil skutečně nehorázné lži, a to když prohlásil, že "dekáda války končí".

Globální válka proti terorismu nekončí

Je pravda, že se americká armáda stáhla z Iráku až poté, co byla iráckou vládou zamítnuta žádost Washingtonu, aby zde mohla zůstat i po roce 2012. Co se týče setrvání v dávno ztracené válce v Afghánistánu, tak zde by do roku 2024 Pentagon rád nechal až desítky tisíc vojáků, takže v tomto případe skutečně nelze mluvit o ukončení dekádu trvající války. Nicméně se dá čekat, že i v této zemi bude muset globální šerif ze svých nároků poněkud slevit. Je jistě hodné zaznamenání, že nebetyčný krach agresivní politiky Spojených států v těchto dvou zemích je stávající americkou administrativou vydáván za úspěch.

Ničím jiným než naprosto cynickou skutečností je kampaň bezpilotních letounů v režii Baracka Obamy, kterou zdědil po svém předchůdci, nicméně kterou prohloubil a podstatně rozšířil, například v Pákistánu, Jemenu a Somálsku. Tato politika se podle oficiálního stanoviska Bílého domu stala "nástrojem pro další udržování národní bezpečnosti", přestože uznávaná studie hovoří o terorizování lokálních populací, civilních obětech a rostoucím protiamerickém sentimentu. Spojené státy se prostřednictvím kampaně bezpilotních náletů chtějí vyhnout debaklům, jež utrpěly ve Vietnamu, Iráku či Afghánistánu masivním nasazením pozemních vojsk; je třeba minimalizovat ztráty ve vlastních řadách.

Vedlejší škody a excesy války proti terorismu

Mezi ty, kteří vyvracejí lež šéfa Bílého domu o končící válce, patří i váleční korespondenti a dokumentaristé Jeremy Scahill a Richard Rowley, již v oceněném dokumentárním snímku Dirty Wars divákům nabízejí téměř mikroskopický pohled na dopady americké "skryté války proti terorismu" z místa činu, a to i díky tomu, že poskytují slovo jejím obětem. Autoři dokumentu se domnívají, že vedlejší škody "špinavých válek" si vyžádaly tisíce lidských životů.

OSN v čele s předním lidskoprávním právníkem Benem Emmersonem zahájila rozsáhlé vyšetřování týkající se legálnosti dronových útoků a identifikace obětí těchto útoků v Pákistánu, Somálsku a Jemenu.

Pouze v Jemenu během prvních deseti lednových dnů bylo uskutečněno sedm smrtících náletů, při nichž bylo zabito přinejmenším 40 lidí, včetně civilistů. Mezitím Pákistán vnímá útoky amerických bezpilotních letounů jako "porušení suverenity země a mezinárodního práva". Islámabád aktuálně považuje nasazení dronů v pákistánském vzdušném prostoru za "červenou linii", ačkoliv neuvažuje o tom, že by je hodlal sestřelovat Američany dodanými stíhačkami F-16. Přičemž vztahy mezi USA a Pákistánem jsou i díky "bezpilotní válce" nepříliš vřelé; zejména drtivá většina Pákistánců je vůči Američanům silně nepřátelsky naladěná.

V těchto dnech na veřejnost "uniklo" šestnáctistránkové interní memorandum ministerstva spravedlnosti USA, jež obsahuje informace týkající se nejchoulostivějších aspektů politiky Obamovy vlády; podle takzvaného bílého memoranda si Bílý dům osobuje zákonnou pravomoc usmrcovat americké občany v zámoří, i když neexistuje žádný důkaz o jejich násilných aktivitách proti americké vládě (sic!). Co víc, Bílý dům nadále sveřepě popírá, že podobná memoranda vůbec existují.

Dovedeme si vůbec představit, že by obdobné pravomoci měl český prezident a že by již měl čtyři naše skalpy? Mám za to, že ani v těch nejdivočejších snech.

0
Vytisknout
10060

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2013