Edward Snowden: Spojené státy zlikvidovaly jakoukoliv možnost spravedlivého soudu se mnou

18. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

To, že vás [bývalý americký viceprezident] Dick Cheney označí za zrádce, je největší čest, jaká se Američanovi může dostat."

Americký whistleblower Edward Snowden, který prozradil, že americký Úřad pro státní bezpečnost špehuje na internetu miliony nevinných lidí, varoval v onlinovém rozhovoru se čtenáři deníku Guardian, že pravda o rozsahu špehování občanů, které provádějí americké úřady, vyjde najevo, i kdyby byl umlčen či usmrcen: "Vláda Spojených států toto nebude nyní schopna utajit tím, že mě zavře nebo zabije. Pravda vyjde najevo a nedá se tomu zabránit."

Snowden uvedl, že uprchl ze Spojených států, protože nevěřil, že by tam měl šanci na spravedlivý soud: "Americká vláda, podobně jako v případě všech ostatních whistleblowerů, okamžitě a předpověditelně zničila veškeré možnosti spravedlivého procesu se mnou, protože mě otevřeně obvinila ze zrady. Zastává postoj, že zveřejnění tajných, zločineckých a dokonce protiústavních činů je neodpustitelný zločin. To není spravedlnost a bylo by pošetilé se tomu vzdát, pokud máte možnost udělat více dobra mimo vězení než v něm," zdůraznil.

Snowden důrazně popřel, že by uzavřel nějakou dohodu s čínskou vládou: "Řekněte sami: Kdybych byl čínský špion, přece bych letěl rovnou do Pekingu? Už bych tam bydlel v paláci a hladil bych fénixe."

Snowden poukázal na to, že neprozradil dokumenty o amerických operacích proti legitimním vojenským cílům. Zdůraznil, že se soustředil na operace, které se zaměřují na civilní infrastrukturu: na univerzity, nemocnice a soukromé podniky. "Tyto otevřeně agresivně kriminální činy jsou nesprávné, bez ohledu na jejich cíl... Kongres nevyhlásil těmto zemím válku. Většina z nich jsou naši spojenci. Ale bez svolení veřejnosti NSA proti nim organizuje operace na internetu, které postihují miliony nevinných lidí."

Snowden také kritizoval Baracka Obamu: "Bohužel, krátce poté, co převzal moc, zrušil vyšetřování systematického porušování zákona, rozšířil a prohloubil různé protizákonné programy a odmítl zastavit takové porušování lidských práv, jakého jsme svědky v Guantánamo, kde jsou lidé stále ještě vězněni, aniž by proti nim bylo vzneseno jakékoliv obvinění."

Co se týče záporné reakce v USA, Snowden uvedl, že se dala čekat: "Je důležité si uvědomit, že mě označují za zrádce lidé jako bývalý vicepremiér [za prezidenta George W. Bushe] Dick Cheney. To je člověk, který pro nás vytvořil právo pro úřady odposlouchávat lidi bez soudního příkazu jako provizorní zkoušku na zvěrstva spáchaná tím, že podvodně vyvolal konflikt, v jehož důsledku zemřelo více než 4400 a bylo zraněno téměř 32 000 Američanů a usmrceno 100 000 Iráčanů. To, že vás Dick Cheney označí za zrádce, je největší čest, jaká se Američanovi může dostat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8355

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2013