Zabijte si svého černocha

15. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

Měli bychom si uvědomit, že v sobotu 13. července 2013 bylo stále ještě v USA považováno za legální pronásledovat a pak zastřelit neozbrojeného mladého černocha, který byl na cestě domů z obchodu s nákupem, a to proto, že se vám neíbil,píše komentátor Gary Younge v deníku Guardian.

Loňské usmrcení sedmnáctiletého Trayvona Martina bylo tragické. Ale v Obamově éře poskytuje osvobození George Zimmermana alespoň jasnost. Hlavní fakta tohoto případu totiž jsou nekontroverzní. 26. února 2012 se Martin vracel domů, ozbrojený jen plechovkou ledového čaje a pytlíkem Skittles. Zimmerman ho pronásledoval se zbraní v ruce, protože si myslel, že je to zločinec. Martin se mu postavil na odpor. Došlo k potyčce. Zimmerman ho zastřelil.

Televize se zabývají tím, kdo křičel, kdo byl silnější, kdo komu jak nadával. Není ale pochyb o tom, kdo byl agresorem. Zdá se, že jediným důvodem, proč se oba setkali, bylo, že Zimmerman byl přesvědčen, že je jeho občanskou povinností zatknout nevinného teenagera, který se Zimmermanovi zdá podezřelý, protože existoval.

Apely na klid po takovémto rozsudku nebudou asi příliš úspěšné. Rodiče černošských dětí nebudou klidní. Partneři černošských mužů nebudou klidní. Ti, kdo se obávají násilného vzbouření, se musejí zeptat, čím zájmům slouží násilný společenský pořádek, v němž je možné, aby byli takto zabíjeni mladí černoši.

I když bylo Zimmermannovo propuštění ostudné, nebylo šokující. Původně nebyl obžalován, protože Florida má zákon, podle něhož smí občan jiného občana zastřelit, pokud "je přesvědčen do rozumné míry", že je nutno, aby si tak uchránil vlastní život nebo život jiného člověka, nebo zabránit násilnému trestnému činu.

Vzhledem k tomu, že to byl Zimmerman, který pronásledoval Martina, zůstává otázka: Do jaké míry smí mladý černoch existovat a do jaké míry se smí bránit? Znamená to, že si teď každý smí zastřelit svého černocha?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16189

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2013