Michnik: "Jsme bastardi komunismu"

5. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

"Nemáme politickou kulturu, kulturu kompromisu," charakterizoval bývalý polský disident a šéfredaktor listu Gazeta wyborcza Adam Michnik nynější situaci ve středovýchodní Evropě v rozhovoru s časopisem Der Spiegel. "I když je v zemích východní Evropy silná touha po svobodě, neexistuje tam demokratická tradice, a tak trvá riziko anarchie a chaosu. Převládá demagogie a populismus. Jsme nemanželské děti, bastardi komunismu. Utvářelo to naši mentalitu."

"Kdyby zůstal u moci v Maďarsku Orbán a kdyby se dostal k moci v Polsku Kaczynski, bylo by to nebezpečné. Oba muži usilují o autoritářskou vládu. Část naší společnosti by i dnes dala přednost autoritářské vládě. Jsou to lidé s mentalitou homo sovieticus. Ale tito lidé existují i ve Francie - viz Le Pen - a dokonce i ve Finsku a ve Švédsku."

"Myslím, že je dobře, že Polsko zvolilo po pádu komunismu cestu smíření a ne cestu pomsty. Nicméně, stále mě za to napadají. Podporoval jsem Adenauera (bývalého německého kancléře, který po válce zvolil také cestu smíření). Adenauer měl po válce několik možností: poslat lidi kolem něho, kteří podporovali Hitlera, do vězení, anebo je proměnit v demokraty. Zvolil si tu druhou možnost. My jsme také chtěli, aby nové Polsko bylo Polskem pro všechny. Jinak bychom bývali museli pověsit komunisty na lucerny a vládla by tu malá elitní skupinka lidí. To by byl antikomunismus s bolševickou tváří."

"V demokracii je vláda odrazem společnosti. Někdy jsou i v demokracii zvoleni někteří lidé ze starého režimu. Ale demokracie platí pro každého, nejen pro vznešené a chytré lidi."

"Když si stěžujete, že jsou všude po východní Evropě pořád u moci komunisté, říkáte totéž, co jsem já říkával o Německu: 'staří nacisté jsou ve vlivných pozicích všude' . Jenže to byli bývalí nacisté. Všechny státy, které vznikají z diktatur, mají tyto problémy, mělo je i Španělsko a Portugalsko. Ale nemělo by to ospravedlnit vytváření antikomunistického apartheidu."

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
11427

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2013