Izraelští studenti dostanou vládní stipendia, pokud budou na Twitteru a Facebooku šířit vládní izraelskou propagandu

15. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve snaze zlepšit svůj image v zahraničí plánuje izraelská vláda poskytnout stipendia stovkám izraelských studentů na svých sedmi univerzitách, pokud budou na Twitteru a na Facebooku zveřejňovat pochvalné výroky o politice izraelské vlády. Propaganda má být směrována do zahraničí. Studenti nezveřejní skutečnost, že je financuje izraelská vláda. Informaci přinesl izraelský deník Haaretz.

Úřad premiéra Binjamina Netanyahua, který bude na realizaci programu dohlížet, potvrdil, že program bude zahájen a že jeho cílem bude "posílit veřejnou diplomacii Izraele a přizpůsobit se změnám při přijímání informací".

Studenti vytvoří na každé univerzitě jednotku, v jejímž čele bude stát hlavní koordinátor, který obdrží plné vládní stipendium, tři nižší koordinátoři pro jazyk, grafiku a výzkum, kteří dostanou menší stipendia a jednotku budou dále tvořit studentští "aktivisté", kteří obdrží nejmenší stipendium.

Hlavním cílem propagandy bude bojovat proti hlasům ze zahraničí, které požadují bojkot Izraele, a také proti hlasům, které zpochybňují legitimitu Izraele. Studenti budou také zdůrazňovat demokratické hodnoty, svobodu náboženství a pluralismus Izraele.

Alol Liel, bývalý generální ředitel na izraelském ministerstvu zahraničí, kritizoval plán jako "opravdu odporný". "Univerzitní studenti by měli dostávat vzdělání, které je naučí svobodně přemýšlet. Když si koupíte studentovu mysl, stává se loutkou vládního stipendia."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11092

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2013