Sýrie: na důkazy zapomeňte - bombardujme

29. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Je pouze nutno poukázat na to, že důvěryhodnost britské a americké vlády po Iráku je poškozená. Lidi by měli požadovat přesvědčivé důkazy. Když slyšíte Williama Haguea, jak obviňuje jednu stranu, aniž by předložil minimum důkazů - buďte skeptičtí. Když slyšíte amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, jak vyzývá občany, aby si o Sýrii nalezli důkazy na YouTube - buďte víc než skeptičtí.

Bývala doba, kdy britská vláda měla pocit, že alespoň potřebuje dokumentaci, která by nás přivedla do války, píše reportér Channel Four News Alex Thomson. Tak nám Irák dal "podvodnou dokumentaci", obsahující všechny ty nesmysly ze znásilněných výzvědných služeb vzniklé prostřednictvím kopírování dizertace nějakého studenta. K tomu se dodala svědectví jednoho nebo dvou pochybných emigrantů z Iráku a vzniklo tak nechvalně známé "ospravedlnění" invaze do Iráku kvůli zbraním hromadného ničení, které neexistovaly.

Teď tu máme Sýrii a něco, co existuje - chemické zbraně. Jenže britský ministr zahraničí zastává názor, že dnes můžeme jít do války bez jakékoliv dokumentace - ať falešné, nebo pravé.

Útok v Damašku provedl prezident Assad. To je všechno. Bombardujme.

A tato agenda se plnila až do středy pozdě odpoledne, kdy přijeli poslanci všech parlamentních stran z dovolené, začali se věcí zabývat a rozhodli, že bombardovat jinou zemi bez důkazů je absurdní.

A pořád nemáme žádné důkazy. Nějaké - prý - budou zveřejněny v parlamentu ve čtvrtek. Ale zatím, naprosto nic.

Požadovat důkazy je rozumná, racionální věc. Včera večer v Channel Four News to požadoval pro začátek stínový labouristický ministr zahraničí Douglas Alexander.

Že se William Hague po Iráku rozhodl obviňovat bez důkazů, to je opravdu pozoruhodné. Ukazuje to velmi bezstarostný postoj vůči zjevné skutečnosti, že kdyby po válce v Iráku Británie a Spojené státy prohlásily, že na severním pólu je zima, budeme od nich požadovat důkazy a to zcela logicky.

Ale ono to jako Irák vůbec není, bědoval Hague včera. Williame, vysvětli to občanům. Vysvětli to parlamentu.

Důkaz je zjevně důležitý jako důvod pro jakékoliv bombardování, řekl prezidenta Obama jasně v CNN:

"Vezměme si jen příklad Sýrie. Jestliže Spojené státy zaútoči na jinou zemi bez mandátu OSN a bez jasných důkazů, vznikají otázky, zda to podporuje mezinárodní právo."

To je přece dost jasné. Podle zákona nejenže musíte mít důkazy, ale musíte je také zveřejnit.

Samozřejmě z vedlejších okolností může vyplývat, že vládní vojska použila chemických zbraní, ale samozřejmě v nejšpinavějších civilní válce lze argumentovat, že ty zbraně použila kterákoliv z bojujících stran.

Vedlejší okolnosti nestačí, když se požaduje přímý důkaz.

Tým OSN má rozhodnout, co bylo použito, nikoliv kdo to použil. Toto bychom si měli s chladnou myslí uvědomit, až se toho, co tento tým řekne, zmocní britští a američtí politici a budou se pokoušet přesvědčit svou veřejnost, ať podporují zásah, který v současnosti moc nepodporují.

Nic z tohoto samozřejmě nezpochybňuje zjevnou brutalitu Assadovy vlády. Ani to nezpochybňuje, ony hrůzy, kdy vzbouřenci z Al Kajdy pojídali lidské orgány a usekávají lidem hlavy.

Je pouze nutno poukázat na to, že důvěryhodnost britské a americké vlády po Iráku je poškozená. Lidi by měli požadovat přesvědčivé důkazy.

Když slyšíte Williama Haguea, jak obviňuje jednu stranu, aniž by předložil minimum důkazů - buďte skeptičtí.

Když slyšíte amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, jak vyzývá občany, aby si o Sýrii nalezli důkazy na YouTube - buďte víc než skeptičtí.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11647

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013