Britští podnikatelé vydali vážné varování poté, co se Anglie propadla v žebříčku gramotnosti na 22. místo na světě

9. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Čelní britští podnikatelé a manažeři varovali, že země riskuje hospodářskou katastrofu poté, co z průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyšlo najevo, že miliony dospělých lidí v Anglii neumějí číst, psát či počítat lépe než desetileté děti.

Znamená to, že asi 8,5 milionu anglických dospělých je schopno dělat v aritmetice pouze jednoduché kroky. Každý šestý Angličan dokáže jen tak tak rozšifrovat psaný text a přečíst odstavec - jejich schopnost číst je na úrovni desetiletých dětí.

Mladí Angličané ve věku 16-24 let se umístili v mezinárodním měřítku na 22. místě v oboru čtení a psaní a na 21. místě v oboru počítání - daleko i za zeměmi, jako je Estonsko, Austrálie, Polsko, Česká republika či Slovensko. Analýza OECD nezkoumala situaci ve Skotsku ani ve Walesu, ty se analýzy odmítly účastnit, protože usoudily, že by byla příliš nákladná.

Je zajímavé, že co se týče čtení, psaní a počítání, Česká republika si vede v celosvětovém měřítku stále ještě velmi dobře. Octla se na devátém místě, za Japonskem, Finskem, Holandskem, Austrálií, Švédskem, Norskem, Estonskem a belgickými Flandry. V nižší, podprůměrné části tabulky jsou naopak Anglie a Irsko, Dánsko, Německo, Spojené státy, Rakousko, Polsko, Irsko, Francie, Španělsko a Itálie.

TabulkaZDE.

Chudoba a sociální deprivace je podle expertů největší příčinou radikálně klesající gramotnosti v západních zemích.

Podrobnosti v angličině ZDE

0
Vytisknout
7318

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2013