Fascinující: Pražský magistrát neřeší krádeže a podvody v pražských ulicích, zato vytáhl do boje proti filmařům, kteří na ně poukázali

11. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Jak na to poukázal tento týden NOVÝ dokument o krádežích a podvodech v Praze, který právě odvysílala televize BBC, v Praze se hromadně okrádají turisté a turistický byznys je i v mnoha jiných oblastech jasně za hranou zákona, především při provozování bordelů, které jsou v ČR teoreticky nezákonné, dále při prodeji drog.

Dokument televize BBC zaznamenává případy kapsářství, interviewuje pražského kapsáře ve vězení, který si krádežemi vydělával až 2000 euro denně, z automobilu Městské policie Praha hovoří za přítomnosti policistů !! s postarší prostitutkou, která přiznává, že si prostitucí zas tak moc nevydělá, a tak své zákazníky okrádá. Na otázku, kdy ukradla svému zákazníku nejvíc, říká, že 30 000 Kč. Britská reportérka se pak obrátí na policistku od Městské policie a ptá se jí, proč prostitutku nezatkne. Ta vysvětlí, že nemá žádný důkaz! :) Proti prodeji drog policie taky zasáhnout nemůže, protože množství prodávaných drog v jednotlivých balíčcích je příliš malé. Problém nezákonných bordelů v centru města chce starosta vyřešit jejich odsunutím na pražskou periferii. :)

No prostě, na soudného, nestranného diváka to dobrý dojem neudělá. Koncentrovaným dojmem z Prahy z tohoto filmu je, že se tu lže, podvádí a krade a že se na tom svou nečinností podílejí i úřady a politikové. Že zákony v Česku existují jen tak naoko, jako Potěmkinova vesnice. Nevím, zda to povede k tomu, že se do Prahy budou zahraniční turisté i nadále hrnout.

Z hodinového dokumentu BBC vyplývá, že Praha je lákadlem, na první pohled kvůli své architektuře a turistickým "službám" atraktivní, avšak pod povrchem bují tvrdá zločinnost, kterou úřady zcela přehlížejí.

Je samozřejmě pravda, že kriminalitu nalezneme ve všech světových turistických centrech. Málokde se však vůči ní stavějí městské úřady a policie s otevřenou bohorovností tak, jak je to zjevné z dokumentu BBC.

K předchozímu dokumentu americké televize National Geographic na totéž téma, natočenému letos v březnu, se divák nutně staví s nedůvěrou, prostě proto, že přístup reportéra je bulvární, manipulativní a nedůvěryhodný. Ať už však tento pochybný film vznikl jakkoliv, je nesporné, že drsné nedodržování zákonů a kriminalita v Praze existují.

Jen si vezměme naprostou drobnost. Mám tu smůlu, že bydlím při pobytech v Praze na Starém Městě. Noční kluby a restaurace tam drze vyhrávají to tří, čtyř hodin ráno do ulice hlučnou hudbu, takže se nedá spát. Stížnosti na policii na rušení nočního klidu nezmohou nic.

To, že se v Praze nedodržují zákony, však pražský magistrát zjevně nevzrušuje. Namísto toho, aby učinil Prahu místem použitelným k životu, chce žalovat zahraniční novináře, kteří na kriminalitu poukázali. Dobré, co?

Ať už byl dokument televize National Geographic natočen jakkoliv, pražský magistrát bude mít při žalobě zjevně podstatný problém, protože filmaři z National Geographic lehce dokáží, například prostřednictvím nového dokumentu BBC na totéž téma, že tvrdá kriminalita, zaměřená proti turistům, v Praze skutečně existuje a že ji úřady přehlížejí, a že tedy dokument NG měl obecně pravdu.

0
Vytisknout
11238

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2013