Máte, co si zasloužíte

19. 11. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Tak už šest článků lamentací nad situací českých zaměstnanců. Ani jedno hlášení o založení odborů. To je bída. Je asi třeba občas vysvětlit českým a moravským zaměstnankyním a zaměstnancům, že když nebudou mít odbory, kolektivní smlouvy a hlavně když nebudou podporovat své odborové předáky a postižené kolegy až hrozbou či skutečnou stávkou , budou na tom pořád špatně. A to nejen hmotně, nízkými platy, ale i morálně - budou nadále považováni za stávkokaze Evropy. Možná by se chudáčkové z Aholdu a jiných vydřidušských firem divili, jak málo stačí, aby zaměstnavatel změknul.

Je třeba se organizačně připravit a vybrat si zástupce s přirozenou autoritou, nezadluženého, který se nemusí bát vyhazovu. Jednat tajně, jako v devatenáctém století. Navázat kontakty s kolegy v Evropě. Ve Štrasburku v Evropském parlamentu pořád sedí "taťka" Falbr, někdejší předseda odborů zaměstnanců obchodu. Myslíte si, kolegyně a kolegové, že by vám nepomohl?

Kdyby viděl, že jste ochotni jít do toho? Někdy se začít musí a nikdo to za vás neudělá. To se nedokážete ubránit jedné čůze, která buzeruje pokladní odebráním židlí? To se u vás nenajde ani jedem muž, který půjde za vedoucím marketu a bude požadovat nápravu? Nezlobte se na mě. Pokud ne, máte, co si zasloužíte.

0
Vytisknout
14639

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2013