Rusko může na konvenční útok odpovědět nasazením jaderných zbraní

12. 12. 2013

čas čtení 3 minuty

Rusko si vyhrazuje právo použít jaderné zbraně v reakci na konvenční útok a považuje je za "velký vyrovnavač" omezující pravděpodobnost agrese. Oznámil to vysoce postavený ruský představitel.

I když Rusko už před lety změnilo vojenskou doktrínu tak, aby připustila použití jaderných zbraní jako první v odvetu za konvenční útok, prohlášení vucepremiéra Dmitrije Rogozina odráží obavy Moskvy z budoucích konvenčních zbraní USA.

Zbraně vyvíjené Spojenými státy v programu "prompt global strike" budou schopny udeřit na cíle kdekoliv na světě během méně jak hodiny se smrtící přesností. Rusko, které ve vývoji takových zbraní výrazně zaostává, je považuje za destabilizující.

Bez toho, že by Rogozin zmínil USA, sdělil zákonodárcům, že ti kdo "experimentují s nenukleárními strategickými zbraněmi" by si měli pamatovat, že "pokud se ocitneme pod útokem, nepochybně v jistých situacích na obranu našeho území a státních zájmů použijeme jaderné zbraně."

Štáb NATO v Bruselu v reakci na dotaz médií sdělil, že "NATO opakovaně prohlásilo, že nevidí Rusko jako protivníka. Vloni na chicagském summitu lídři NATO zopakovali své přání ohledně skutečného strategického partnerství mezi NATO a Ruskem. NATO je oddáno principům stanoveným v Zakládacím aktu Rady NATO-Rusko a produktivně spolupracuje s Ruskem v řadě témat společného zájmu."

Ruská doktrína kopíruje americkou strategii během Studené války, kdy hrozil v Evropě zdrcující konvenční útok sovětských jednotek.

Rogozin řekl, že Rusko vyvíjí vlastní verzi zbraní typu "prompt global strike", ale nepředložil žádné podrobnosti.

USA mimo jiné plánují modifikaci některých existujících jaderných raket tak, aby nesly konvenční hlavice s vysokou přesností, ale také vývoj nových nosičů schopných pohybovat se nejméně pětinásobnou rychlostí zvuku.

Ruští představitelé tvrdí, že by tyto zbraně nepodléhaly žádným omezením, ale měly by bojovou efektivitu srovnatelnou s jadernými zbraněmi, takže by měly být zahrnuty do jakýchkoliv budoucích jednání o omezení jaderných zbraní.

Ruské podezření ohledně úmyslů USA dále zesílilo napětí vyvolané americkým programem protiraketové obrany, který Moskva považuje za hrozbu vlastnímu potenciálu jaderného odstrašení.

Rusko ve své vojenské strategii stále výrazněji spoléhá na jaderné zbraně. Vojenská doktrína říká, že tyto zbraně mohou být použity v reakci na jaderný útok proti Rusku nebo jeho spojenci, nebo na rozsáhlý konvenční útok ohrožující existenci Ruska.

Rogozinovo vyjádření navazuje na Putina, který vyzval k pokračování ambiciózního programu modernizace ozbrojených sil a rozšíření vojensk přítomnosti v Arktidě. Poukázal na to, že raketa z americké ponorky v Barentsově moři může zasáhnout Moskvu za 15-16 minut.

Rusko-americké vztahy byly poškozeny spory ohledně amerického programu protiraketové obrany, spory o dodržování lidských práv v Rusku a naposledy rozdílnými stanovisky ohledně budoucnosti Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11016

Diskuse

Obsah vydání | 13. 12. 2013