"Hrdinská Uruguay si zaslouží za legalizaci konopí Nobelovu cenu"

13. 12. 2013

čas čtení 2 minuty

Jediné, na čem záleží, je válka proti válce proti drogám. Postoj Uruguaye zostuzuje OSN i USA, míní komentátor deníku Guardian Simon Jenkins.

Kdysi jsem se domníval, že Spojené národy byly neškodnou žvanírnou, poskytující nezdaněné příjmy jinak nezaměstnaným byrokratům. Nyní si uvědomuji, že je to síla zla. Její reakcí na skutečně závažnou událost v boji proti globální hrozbě -- nový postoj Uruguaye vůči narkotikům -- odsoudila OSN, že "porušuje mezinárodní právo".

Má-li dojít k pokroku v boji proti drogám, musí dojít k tektonickým změnám. Avšak už se to začíná hýbat. Ve středu zavedl uruguayský prezident José Mujica nový zákon, jehož cílem je " osvobodit příští generace od tohoto moru". Morem nejsou drogy, ale "válka" proti drogám, v jejímž důsledku je mládež světa obětí zločineckých gangů, prodávající narkotika, a náhodného věznění. Mujica legalizoval konopí s nepříliš velkým nadšením, ale je rozhodnut "odříznout uživatele od ilegálního podnikání s drogami".

Uruguay se rozhodla legalizoval nejen spotřebu konopí, ale i, a to je velmi významné, jeho výrobu a prodej. Uživatelům musí být nad 18 a musejí to být registrovaní Uruguayci. Malé množství konopí se smí pěstovat soukromě, ale firmy budou oprávněny pěstovat konopí ve velkém na základě státní licence a ceny budou určeny státem, aby na marihuaně nemohli vydělávat ilegální prodejci. Přístup je to experimentální. Uruguayský vládní odborník pro drogy hovoří otevřeně: "Padesát let se snažíme bojovat proti drogám jediným způsobem -- tresty. To selhalo."

Ve srovnání s katastrofou zabíjení a anarchie, kterou přineslo neúspěšné potlačování drog v Mexiku a v dalších státech, postižených narkotiky, dokazuje, že obsesivní válka proti terorismu, kterou vede Západ, je naprosto podružná. Cestu ven z této temnoty ukazuje dnes nikoliv starý svět, ale svět nový, jehož hrdinští zákonodárci by měli dostat Nobelovu cenu míru. Právě ony zahájily jedinou světovou válku, na které skutečně záleží -- válku proti válce proti drogám. Je signifikantní, že nejodvážnějšími státy jsou ty nejmenší. Díky nebesům za malé státy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12897

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2013