Anglický konzervativní ministr školství:

Levicové mýty znevažují Británii

11. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Levicové mýty o první světové válce, které šíří populární televizní seriál Černá zmije, znevažují Británii a ignorují vinu Německa, řekl na začátku roku, v němž si budeme připomínat stoleté výročí vypuknutí první světové války anglický konzervativní ministr školství Michael Gove. Gove kritizoval historiky a televizní pořady, které "znevažují vlastenectví a odvahu" tím, že zobrazují první světovou válku jako "absurdní jatka". Jen neznalí cynikové podle Govea dokáží tvrdit, že bylo pošetilé, že britští vojáci v první světové válce bojovali. Gove také zdůraznil, že nesouhlasí s názorem anglického ministerstva kultury a britského ministerstva zahraničí, že by se při připomínání první světové války nemělo obviňovat Německo. Gove uvedl, že první světová válka byla "spravedlivá válka, jejímž účelem bylo bojovat proti agresi německých elit, které chtěly ovládnout svět". Ministr Gove, který přepsal školní osnovy tak, aby žáci anglických škol získali podle jeho názoru lepší povědomí o anglické historii, má podle svých slov "obrovské pohrdání" pro ty, kteří zobrazují britské vojáky v první světové válce jako hrdiny, vedené idioty.

Zdroj: ZDE

Michaela Govea zjevně nesmírně irituje, píše Stuart Jeffries v deníku Guardian, že se součástí kulturně široce přijímaného pohledu na britskou historii stala ironie a satira.

Goveova tvrzení vyvolala v Británii přirozeně velkou kontroverzi, mnozí komentátoři poukazují na seriozní práce historiků, z nichž vyplývá, že první světová válka byla "absurdními jatkami", že žádná strana v té válce není bez viny a že britští generálové skutečně vedli nekompetentně statisíce mladých mužů na smrt.

Přístup, který kritizuje Michael Gove, je výstižně vyjádřen například tímto dialogem ze seriálu Černá zmije:

Britský kapitán Černá zmije se v seriálu v jednom momentě doví, že "Němci nám kradou naše bojové plány."

"Vypadáte překvapen, Černá zmije," reaguje generál Melchett, kterého hraje komik Stephen Fry.

"To tedy určitě jsem, pane veliteli," odpovídá Černá zmije. "Netušil jsem, že máme nějaké bojové plány."

"Ale samozřejmě, že je máme! vykřikl Melchett. "Jak jinak si myslíte, že jsou bitvy řízeny?"

"Naše bitvy jsou řízeny, pane veliteli?"

"No, samozřejmě, že jsou řízeny, Černá zmije, jsou řízeny podle Velkého plánu."

"To je ten plán, podle kterého budeme všichni pokračovat s totálním vražděním, až do té doby, kdy budou všichni mrtví kromě polního maršála Haiga, lady Haigové a jejich želvy, Alane?"

"Pane Bože!" vykřikne Melchett. "Dokonce i vy to víte!"

Komentář ke Goveovým výrokům o první světové válce ZDE

0
Vytisknout
10279

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2014