Rodina je záchod státu

13. 1. 2014 / Štěpán Cháb

čas čtení 2 minuty

Onehdá proběhlo internetem vyjádření profesora ekonomie Lubomíra Mlčocha, jehož předmětem byl dluh v lidském faktoru. Dospělí se ne a ne množit, radši se řeší, vcelku humorně, samozřejmě, dluh finanční, a tak nám tu chybí milion nenarozených dětí. Teď to nevadí, teď by taková horda dětí byla jen a pouze ztrátová. Za dvacet let si ovšem uvědomíme, my, nyní tak ztepilí a sebevědomí a cílevědomí, že se nám nedostává ztepilých a sebevědomých a cílevědomých, protože jsme v minulosti těžili z budoucnosti nejen finance, ale právě i lidské zdroje. Nyní šetříme a nad ušetřeným necháme plakat budoucí generaci, tolik prořídlou. Jací my jsme to ale bezduchové nedomyšlení.

Podívejme se na prostá čísla, která dokazují obhroublou antisociální politiku našich zákonodárců.

Cena bio příkrmu pro dítě do jednoho roku totožné značky téhož (doufejme) složení

  • v České republice 45,- až 63,-
  • v Německu 14,- až 30,-

Cena dětských plen

  • v České republice 230,- (v balíku 36 plen)
  • v Německu 150,- (v balíku 50 plen)

U plen mám na mysli obdobnou kvalitu. V České republice jsou samozřejmě sehnat i levnější, ale ty jsou z větší části vyrobené z nějaké igelitové hmoty a dítě po ní má vyrážky.

Položky bio příkrmů a plen mám vypozorované z nákupů v Německu.

Přídavek na dítě

Plat pečovatelky

  • v České republice 12 000,-
  • v Německu 28 000,-

Zvláštností u této položky je, že Čech pracující v domově důchodců v Německu bere skutečně 28 000,-. Internet ovšem hovoří o tom, že sociální pracovník bere přes 60 000,- Kč.*) Buďto mi český sociální pracovník pracující v Německu lže, aby u mě nevyvolal závist, nebo dostává poměrně méně, protože Němci mohou počítat s tím, že jsme prostě mnohem levnější pracovní síla. Kterou skutečně i jsme.

Průměrný plat

Rodiny s dětmi jsou v Německu nesmírně zvýhodňovány. Snižují se jim podstatně daně, mohou žádat o různé finanční úlevy. Některé zdroje ukazují, že je v Německu průměrný plat rovný 104 000,- Kč.

Nájem bytu ve městě

Ceny přepočítávány v kurzu 1

0
Vytisknout
23019

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2014