Přijme Miloš Zeman uzbeckého vraha, který vaří své odpůrce zaživa?

15. 1. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Photo Credit: stocknewsusa via Compfight cc

Podle andižanského informačního serveru má zanedlouho přijmout prezident Miloš Zeman během jeho návštěvy v ČR uzbeckého diktátora a vraha, který zabíjí své odpůrce vařením zaživa, prezidenta Islama Karimova.

Andižanský portál informuje, že Karimov v roce 2014 uskuteční už svou druhou cestu do České republiky. Cílem je "upevnit hospodářskou spolupráci". Poprvé byl Karimov v ČR roku 1997 a tehdy také navštívil Miloše Zemana.

Islam Karimov je jedním z nejodpornějších a nejvražednějších diktátorů na celém světě, upozorňuje Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch. Jeho režim je založen na systematickém mučení svých odpůrců, na nucené práci dětí a na naprostém útlaku svobody projevu a svobody shromažďovací. Je to prezident, který nařídil svým bezpečnostním jednotkám, aby střílely těžkými zbraněmi do davu neozbrojených demonstrantů (Andidžan r. 2005). Zeman takového člověka zve do ČR na oficiální návštěvu?

S politováním je nutno dodat, že uzbeckého vraha hostila i Evropská unie. Podle serveru Wikileaks konstatovala v interním dokumentu americká vláda, že Uzbekistán je mučírna, ale musíme s ním udržovat dobré styky.

Má opravdu Miloš Zeman zapotřebí, aby si pošpinil svou pověst přijetím tohoto vraha?

0
Vytisknout
12709

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2016