ANGLIE:

V Londýně soudili drastický případ sexuálního násilí na dětech, páchaného přistěhovalci, mezi nimi i Čechy

16. 1. 2014

čas čtení 5 minut


Diskusi o imigrantské problematice poněkud zdramatizoval případ v jihoanglickém anglickém katedrálním městě Peterborough. U londýnského soudu v Old Bailey byl ve středu odsouzen gang mužů a mladíků, kteří drasticky násilným způsobem sexuálně zneužívali nezletilé dívky. Většina britských médií neuvedla etnicitu pachatelů ani obětí, avšak Channel Four News ve své rozsáhlé reportáži k této otřesné záležitosti v rámci diskuse o přistěhovalectví jejich etnicitu citoval, i když, jak zdůraznila jak britská policie, tak interviewovaná předsedkyně místního komunálního úřadu, etnická příslušnost v případě nehrála roli. Nicméně hlavním šéfem gangu byl třiatřicetiletý Kurd Hassan Abdullah.

Shledáni vinnými byli dále osmnáctiletý český Rom Zdeno Mirga a tři další romští teenageři z České republiky a ze Slovenska, jejichž jména musejí z právních důvodů zůstat utajena. Obětí drsného sexuálního násilí bylo pět dívek ve věku od 12 do 14 let. Tři oběti byly české Romky, dvě další oběti byly Britky. Terčem nejextremnějšího sexuálního násilí se stala dvanáctiletá dívka s mentální problémy, která má duševní schopnosti šestiletého dítěte. Policie vyšetřuje celou řadu dalších obdobných případů, kdy jsou podezřelými osobami členové mezinárodních gangů, nikoliv jen Češi či Slováci, skutečnost, že v tomto případě byli čtyři obžalovaní z České republiky a ze Slovenska a v místě byli známi pod českým názvem "Malý gang", je víceméně náhodná. V městě Peterborough žijí dnes přistěhovalci až ze 100 zemí světa.

Jak můžete zhlédnout v přiloženém zpravodajském klipu z Channel Four News, britská televize interviewovala k věci i místního policistu, českého Roma Petra Toráka z Cambridgeské policie, který konstatoval, že místní romská komunita je případem šokována, nebo v romské komunitě jsou ženy nesmírně ctěny, mají matriarchální postavení.

Dva muži a tři teenageři byli ve středu shledáni vinnými z celkem 18 případů znásilnění a z dětské prostituce.

Detektiv superintendant Gary Ridgway konstatoval, že policie těsně spolupracovala při usvědčování viníků s komunálním úřadem v Peterborough a že vyšetřování bylo plně založeno na "odvážném" svědectví obětí, jimž násilníci opakovaně vyhrožovali smrtí.

"Tyto dívky se staly obětmi, prostě protože byly zranitelné," řekl detektiv. "Byly považovány za lehké oběti a vykořisťovala je tato skupina dospívajících chlapců a mladých mužů, kteří je sexuálně zneužívali. Oběti, některé teprve dvanáctileté, byly podrobeny děsivému trápení. Avšak během tohoto celého procesu projevily neuvěřitelnou sílu, zejména při tom, že svědčily u soudu a pohnaly tak tyto lidi k spravedlnosti."

Muži se s dívkami spřátelili prostřednictvím nabídek alkoholu a drog. Některé ty dívky je zpočátku považovaly za své chlapce, avšak vztah se rychle změnil a muži dívky znásilňovali. K jednomu z útoků došlo na dětském hřišti v centrálním parku v městě Peterborough. Jednu dívku znásilňovali v dětském domečku na hraní.

Jeden z násilníků, Abdulla, pořádal ve svém bytě mejdany. Často obklopovalo deset mužů jedinou dívku.

Česká dívka Nikola Terkeljová, bývalá partnerka Íránce Abdullaha, proti němu u soudu svědčila a poskytla též rozhovor Channel Four News: "Byla jsem naprosto zhnusená tím, co dělal. Protože on má vlastní děti," řekla Terkeljová. "Nerespektuje nikoho. Myslel si prostě, že si může dělat, co chce, a že ho nikdo nezastaví - ani policie, nikdo. Uvažoval takhle: 'Já jsem muž, můžu si dělat, co chci, a ty jsi ženská, ty nesmíš dělat nic, tak drž hubu,' a pořád nadával. Hrozil, jestli mi jednou něco uděláš, stokrát ti to vrátím."

Abdulla přiváděl své oběti a ostatní násilníky do svého bytu, kde Terkeljová viděla, jak to tam po znásilňování vypadá.

"Jiní lidé mi taky řekli, že těm dívkám dělali hrozné věci," řekla. "Svazovali je, svlékali je donaha, svazovali je ke stromu, souložili s nimi."

Jiný chlapec, soudě podle přízvuku a vystupování také ze střední Evropy, řekl Channel Four News, že jednoho z násilníků znal a svědčil o tom, co jednou viděl. "Byla tam tahle jedna dívka a kolem asi dvacet lidí, a ona se nechávala všemi šoustat. Myslím, že si ten násilník myslel, že je to velká zábava, možná nový zážitek."

Policie vyšetřuje několik dalších obdobných případů. I když v tomto jednom hráli pod vedením Íránce podstatnou roli mladí čeští Romové, gangy sexuálních násilníků jsou podle policie mezinárodní a etnicita jednotlivých pachatelů při tom nehraje roli. Podle policie jde o lidi, bez ohledu na jejich etnický původ, kteří zastávají názor, že osoby ženského pohlaví nejsou ničím jiným než podřadnou bezcennou věcí.

O případu znásilňování nezletilých dívek dověděly úřady, když jedna z dívek byla vzata do sociální péče a o svém opakovaném znásilnění svědčila sociálním pracovníkům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10073

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2014