O britských estébácích

4. 2. 2014

čas čtení 5 minut

Tajní agenti britské policie často zneužívali totožnost mrtvých dětí, vetřeli se do klíčových postavení v organizacích, které infiltrovali, a pomáhali organizovat demonstrace. Několik tajných policistů si utvořilo dlouhodobé sexuální vztahy s osobami, které udávali. Nejméně dva britští tajní policisté zplodili děti s "objekty" svého špehování. Někteří britští tajní policisté protizákonně použili před soudem svou falešnou totožnost. Někteří pracovali jako agenti provokatéři. Shromažďovali informace o odborářích, které předávali úřadu, který vypracovával nezákonné černé listiny pro britské stavební firmy. Osoby, které se octly na těchto černých listinách, dlouhá léta nedostaly práci a živořily bez zaměstnání. Když špehování "objektů" skončilo, tajní policisté opustili své partnerky, přestali používat falešnou totožnost a zmizeli. Zanechali za sebou historii rozbitých životů.

V důsledku pozoruhodné investigace, kterou nejprve prováděly oběti britské tajné policie, a pak novináři Rob Evans a Paul Lewis z deníku Guardian (jejichž kniha Undercover [Tajní] je napínavější než jakýkoliv thriller), víme, že britská policie infiltruje svými tajnými agenty britská protestní hnutí už od roku 1968. Cílem práce těchto tajných agentů je "bojovat proti podvracení společnosti a proti domácímu extremismu". Ten britská policie definuje jako "úsilí něčemu zabránit anebo změnit zákony či domácí politiku mimo normální demokratický proces". Což je dobrý popis toho, jak dochází k většině pokrokových společenských změn, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Většina organizací, které byly infiltrovány tajnými agenty britské policie, jsou nenásilné. Patřila k nim Britská kampaň proti apartheidu v Jihoafrické republice, protestní hnutí proti globálnímu oteplování, lidé, kteří usilovali o odhalení korpuce v policii a aktivisté bojující za spravedlnost pro zavražděného černošského teenagera Stephena Lawrence.

Tajní agenti britské policie často zneužívali totožnost mrtvých dětí, vetřeli se do klíčových postavení v organizacích, které infiltrovali, a pomáhali organizovat demonstrace. Několik tajných policistů si utvořilo dlouhodobé sexuální vztahy s osobami, které udávali. Nejméně dva britští tajní policisté zplodili děti s "objekty" svého špehování.

Někteří britští tajní policisté protizákonně použili před soudem svou falešnou totožnost. Někteří pracovali jako agenti provokatéři. Shromažďovali informace o odborářích, které předávali úřadu, který vypracovával nezákonné černé listiny pro britské stavební firmy. Osoby, které se octly na těchto černých listinách, dlouhá léta nedostaly práci a živořily bez zaměstnání.

Tajný policista, který infiltroval kampaň za spravedlnost pro zavražděného Stephena Lawrence dostal od svých policejních nadřízených příkaz, aby "získával dezinformace" o rodině Lawrencových a o jejich stoupencích, kterých by se dalo zneužít k jejich diskreditaci.

Když špehování "objektů" skončilo, tajní policisté opustili své partnerky, přestali používat falešnou totožnost a zmizeli. Zanechali za sebou historii rozbitých životů. Podle oficiálního motta jednotky tajných policejních agentů používala jednotka "veškerých metod". Účel světil prostředky.

V důsledku tohoto všeho, co zatím vyšlo najevo, byly zrušeny rozsudky viny vynesené nad 56 obžalovanými, protože se ukázalo, že policie a prokurátoři nesdělili soudu, že tajní policejní agenti pomáhali naplánovat a realizovat protesty, za něž byli obžalovaní odsouzeni. Ale známe jména jen 11 tajných policejních agentů. Ve skutečnosti jich bylo 100 až 150 a pracovali po dobu 46 let. Znamená to, že falešně a nevinně odsouzeno byly zřejmě u britských soudů tisíce lidí.

Dosud se uskutečnilo 15 oficiálních vyšetřování. Vedla jen k odkladům a k mlžení.

Minulý týden bylo oznámeno aktivistu Johnu Jordanovi, že jeho rozsudek viny za to, že okupoval kanceláře vedení londýnského metra, bude zrušen. Je to zřejmě kvůli tomu, že jedním z obžalovaných v tomto případě byl Jim Boyling, tajný policista, pracující pro londýnskou Metropolitní policii, který údajně použil u soudu svou falešnou totožnost.

Jordan nyní poukazuje na to, že právě tajný policista Boyling zorganizoval pouliční party, které se proměnila v násilnou demonstracii. Byl to Karneval J18 proti globálnímu kapitalismu dne 18. června 1999. Podle policie bylo během této násilné akce zraněno 42 osob a zničen majetek v hodnotě milionu liber. Demonstranti zaútočili na burzu LIFFE v Londýně, kde se obchodovalo s derivativy. Na organizaci útoku proti finanční firmě LIFFE se podílel i tajný policista Boyling. Boyling seděl za volantem jednoho z automobilů, který byl použit k zablokování přístupové cesty k budově LIFFE. Metropolitní police však tvrdí, že neměla předem informace o tom, že demonstranti, organizovaní Boylingem, se chystají na budovu LIFFE zaútočit.

Je to vážná situace. Tajný policista, pracující pro londýnskou Metropolitní policii, půl roku plánoval demonstraci, která skončila množství zraněných lidí a vážnými škodami na majetku. Londýnská Metropolitní policie však tyto informace od svého agenta nepředala polici v City of London, která nechala terč protestu naprosto nechráněný po mnoho hodin.

Že by nebylo zapotřebí dalšího vyšetřování policie?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13159

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2014