Ukrajina před bankrotem

10. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Neformální rozhovor ruského a ukrajinského prezidenta v kuloárech v Soči se může brzy odrazit v ukrajinské politice. Obsah konverzace nebyl zveřejněn, v Kyjevě se však počítá se dvěma stejně pravděpodobnými variantami: Moskva už nesází na Janukovyče a začíná hledat v řadách opozice, anebo se prezident může plně spolehnout na ruskou podporu skrytou za oficiálním nevměšováním se do vnitřních záležitostí Ukrajiny.

Minulý týden se situace ocitla ve slepé uličce: Vláda i opozice začaly hovořit o kompromisech, ale nenašly společnou řeč. Proprezidentský tábor souhlasí s omezením pravomocí prezidenta a posílením parlamentu, ale chce novou redakci ústavy, ne návrat k dokumentu z roku 2004, který prosazuje opozice. Namítá, že tato ústava vedla ke konkurenci mezi prezidentem a parlamentem a tím k politické krizi.

Podle nepotvrzených zpráv Moskva začala rozhovory s nezávislým Petrem Porošenkem, jehož údajně považuje za vhodného kandidáta na premiéra, a Vitalijem Kličkem, který má být prezidentem.

Experti komentují také vyjádření ruského ministra ekonomického rozvoje Antona Siluanova, že Moskva poskytne Kyjevu druhou, dvoumiliardovou splátku úvěru teprve po uhrazení dluhu za plyn. Dluh přitom činí zhruba 3,3 miliardy dolarů. Původně ruská strana připouštěla možnost splátek a restrukturalizace dluhu. Dnes už, jak vidno, tohle neplatí.

Ředitel Mezinárodního institutu pro demokracii Sergej Taran list Nězavisimaja gazeta upozornil, že Ukrajina je fakticky před bankrotem a bez zahraniční pomoci ji nelze zachránit. Jde tedy o to, odkud peníze přijdou. A bez důkladných reforem by i záchranný úvěr znamenal jen krátkodobý odklad.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
13870

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2014