Zfušovaný Majdan?

7. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Ze zprávy o odposlechnutém telefonátu mezi unijní ministryní zahraničí Catherine Ashtonovou a šéfem estonské diplomacie Urmasem Paetem vyplývá, že za střelbou do protivládních demonstrantů v Kyjevě, kdy byla snipery ukrytými na střechách domů usmrcena řada osob, by mohla stát ukrajinská opozice. Toto sdělila estonskému ministru zahraničí lékařka Olga Bogomolcová na Majdanu. Ta se však, když se tato informace stala globální zprávou číslo jedna, věci poněkud zalekla a své poznatky, soukromě poskytnuté ministrovi, v rozhovoru se zpravodajem Daily Telegraphu  odvolala. Z případu je však zjevné, že je nutno ho vyšetřit.

Tato zpráva včetně následujících informací, jež ji doprovázejí, by měly dle mého mínění vévodit headlinům českých médií, neboť pokud by bylo uvedené tvrzení pravdivé, nelze úplně vyloučit, že za střelbou stáli opoziční snipeři. Jinými slovy by to mohlo otřást "legitimitou" Majdanu a stejně tak i "legitimitou" nové (nikým nevolené) ukrajinské vlády.

Z aktuální zprávy zveřejněné na webových stránkách ZDE, která "mapuje" konverzaci sniperů na střechách domů v okolí Majdanu, jednoznačně vyplývá, že nejde o příslušníky policejních sil Berkut ZDE. Není však možné s určitostí určit, kterou ze stran tito ozbrojenci "zastupují". Podle spolupracovníka Aktuálně.cz v Moskvě Jiřího Justa se o hádance, kdo stojí za střelbou sniperů, spekuluje už několik týdnů. Just uvádí, že by na základě posledních informací mohlo jít o příslušníky ukrajinské tajné služby SBU, konkrétně o útvar Alfa a zvláštní policejní útvar Sokol. Just tyto informace čerpal z ukrajinského serveru Ukrajinskaja pravda ZDE.

Ať už je pravda o sniperech z Majdanu taková nebo maková, měly by uvedené informace vévodit tuzemskému mediálnímu mainstreamu, a především veřejnoprávní službě (s touto výjimkou ZDE, ačkoliv je zpráva neprofesionálně uvedena slovy "Kremlem sponzorovaná televize Russia Today zveřejnila část odposlechnutého telefonátu ...", což se, alespoň podle mých zjištění, neděje.

Legitimita majdanských a nové ukrajinské vlády by totiž byla otřesena. Kdyby bylo od začátku jasné, že ostřelovači jednají na pokyn bývalé ukrajinské vlády, jsem přesvědčen, že by tato zpráva české headliny ovládala. Bohužel jde o takový malý rébus, kde není na sto procent jisté, že tyto zločiny spáchala "zlá strana" konfliktu, tedy bývalá ukrajinská vláda. Je naprosto otřesné, že se tomuto tématu věnují jen některá média (Britské listy, Týden, Aktuálně.cz atp.), což bohatě vypovídá o katastrofickém stavu českých sdělovacích prostředků, které jsou maximálně tak schopné vyvolat stupidní a nicneříkající rusofobii.

0
Vytisknout
14738

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2014