Polská televize: "Ruská Státní duma plánuje pro Ukrajinu osud Polska"

24. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Jak informovala polská televize v pořadu Wiadomości, ministerstvo zahraničí ve Varšavě obdrželo dopis od Vladimira Žirinovského, poslance z ruské Státní dumy. Obsahuje návrh na rozdělení ukrajinského území mezi sousední státy a přetvoření zbytkové Ukrajiny v malý vnitrozemský stát.

Poslanec Dumy Vladimir Žirinovskij navrhuje, aby se Polsko dožadovalo referenda o připojení Volyně, Lvovské oblasti, Ivanofrankovské, Tarnopolské a Rovenské oblasti.

Podobnou "nabídku" dostaly Maďarsko a Rumunsko ohledně Zakarpatské Ukrajiny a Černovecké oblasti. Na samotnou Ukrajinu by zůstala její střední část.

Polské MZV hodnotí nabídku ruské strany jako "kuriózní" a plánuje na ni zdvořile odpovědět, aniž by se vyjádřilo k obsahu listu.

Podle Žirinovského vláda v Kyjevě nikdy nebude souhlasit s federalizací Ukrajiny a nic už v zemi neřídí.

Mapa předložená Žirinovským je zajímavá. V hrubých rysech obsahuje to, co v posledních týdnech sdílejí na internetu ruští nacionalisté jako "minimální variantu" - tedy ruský zábor východní Ukrajiny a celého černomořského pobřeží. Přibyly však úlitby Polsku, Rumunsku a Maďarsku, které se mají podle plánu také účastnit porcování kořisti velmi připomínajícího "osvědčené" dělení Polska.

Když Moskva neustále ujišťuje, že nemá v plánu žádné další územní požadavky překračující hranice Krymu, je dobré si uvědomit, že pseudoopoziční Žirinovskij často jen o něco radikálněji a s předstihem navrhuje opatření, jaká později v učesanější podobě realizuje Kreml.

Ostatně Bývalý Putinův poradce Andrej Ilarionov je přesvědčen, že anexe Krymu byla pouze prvním krokem zahrnujícím vytvoření právního rámce pro zábor dalšího ukrajinského území.

0
Vytisknout
22779

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2014