BBC ignoruje Johna Kerryho, který z kolapsu blízkovýchodního mírového jednání viní Izrael

11. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Nezávislý informační web zabývající se izraelsko-palestinským konfliktem The Electronicintifada publikoval zprávu ZDE o tom, že americký ministr zahraničí John Kerry, jenž drží patronát nad nyní už "mrtvým" jednáním o řešení izraelsko-palestinského konfliktu, ukázal prstem na izraelskou stranu a konstatoval, že za kolaps rozhovorů s Palestinskou samosprávou (PA) může ona.

Šéf americké diplomacie Kerry prohlásil, že Izrael v řádném termínu nepropustil palestinské vězně, jak bylo smluveno. Brzy poté Tel Aviv oznámil, že hodlá postavit dalších 700 bytových jednotek v okupovaném Východním Jeruzalémě, doplnil Kerry v listu The Independent ZDE. Toto stanovisko přirozeně Izraelští lídři odmítli a označili jej za zaujaté a v horším případě došlo i na nařčení Kerryho z antisemitismu.

Kerry nicméně zdůraznil, že vztahy mezi USA a Izraelem jsou hluboké a podle jeho mínění obě země pojí "nezlomné přátelství a pouto". Jde o tradiční úlitbu izraelské vládě, jež je vyjádřena například každoročním balíčkem vojenské pomoci, která je více než štědrá, prostá jakýchkoliv sankcí a podmínek -- na rozdíl od pomoci pro další klienty Washingtonu, třeba Egypt ZDE.

Zarážející je však skutečnost, že tato silná slova ze strany nejbližšího izraelského spojence vůbec zazněla. Většinou jde o drobné výtky, jejichž verbální dopad je takřka nulový a na vině tradičně bývají palestinští vyjednavači.

Zatímco řada amerických, britských a izraelských médií Kerryho řeč zveřejnila i s jeho obviněním na adresu izraelských vyjednavačů, BBC toto klíčové prohlášení nezaznamenala a otiskla vágní stanovisko o tom, že Kerry z krachu jednání viní obě strany s odůvodněním, že uskutečnily pouze "zbytečné kroky" ZDE. Výtky na adresu BBC týkající se pokrytí izraelsko-palestinského konfliktu spočívají v tom, že tato zpravodajská stanice straní izraelské straně a nemá pochopení pro palestinskou stranu ZDE, a nejsou tudíž ničím novým.

Jak je ale možné, že izraelsko-palestinská diplomatická jednání "dozoruje" velmoc, která i přes Kerryho "škobrtnutí" bezvýhradně stojí za jedním aktérem konfliktu a pro druhého téměř vždy mívá značné nepochopení? Nekonečná řada selhávání těchto "diplomatických snah" dokazuje, že tímto směrem cesta k ukončení blízkovýchodního konfliktu nevede a nikdy vést nebude.

Pozn. JČ: Zde je nutno dodat, že BBC bývá naopak často obviňována ze zaujatosti ve prospěch Palestinců.

0
Vytisknout
8202

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2014