Firma Google potvrzuje, že automaticky čte všechny vaše maily na gmailu

15. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Firma Google potvrdila na svých stránkách, že součástí podmínek používání gmailu je, že "automatické systémy analyzují obsah vašich emailů". Firma nyní ve zveřejněných podmínkách otevřeně potvrzuje, že obsah všech příchozích i odchozích mailů na gmail je automaticky analyzován. To se stalo terčem kritiky od organizací, hájící soukromí uživatelů (argumentují, že když pošlete dopis tradiční poštou, pošta si ho neotevře a nepřečte!) a soudních sporů ze školského sektoru.

Jim Killock, ředitel organizace Open Rights Group, požaduje, aby měli uživatelé gmailu právo automatické čtení své emailové pošty vypnout.

Firma Google shromažďuje informace z emailů uživatelů gmailu, spojuje je s informacemi, které získává z profilu vyhledávání každého uživatele a z historie sledování videí na YouTube každého uživatele. Tím se snaží umísťovat v prohlížeči uživatele cílenou reklamu.

Tato praxe firmy Google pravděpodobně porušuje americký zákon FERPA, Family Educational Rights and Privacy Act, což je hlavní americký zákon, který ochraňuje školské záznamy studentů. V Kalifornii je firma Google v souvislosti s tímto zákonem terčem žaloby.

"Skutečně nebezpečnou praxí firmy Google je shromažďování informací v Analytics, cookies v rámci reklamy a vytváření individuálních profilů jednotlivých uživatelů," varoval Killock.

"Měli bychom být znepokojeni množství informací, které firma Google shromažďuje o jednotlivých občanech, protože je to atraktivní pro vládu. Mělo by nás také znepokojovat, že se tyto informace občas dostanou na veřejnost," dodal Killock.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12623

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2014