Studie: Spojené státy jsou oligarchie, ne demokracie

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

To zjistili profesor Martin Gilens z Princeton University a profesor Benjamin I. Page z Northwestern University v USA. Na základě svého výzkumu dospěli k závěru, že

"Z multivarianční analýzy vyplývá, že ekonomické elity a organizované skupiny zastupující podnikatelské zájmy mají podstatný vliv na americkou vládní politiku, zatímco průměrný občan a organizace, zastávající zájmy velkých skupin obyvatelstva, nemají buď skoro žádný, anebo vůbec žádný vliv na americkou vládní politiku."

Srozumitelným jazykem: Bohatí určují politiku a průměrný Američan nemá žádnou moc.

Oba profesoři dospěli k tomuto závěru poté, co zkoumali odpovědi na 1779 dotazníků z let 1981 - 2002, které se týkaly politiky amerického státu v různých oblastech. Rozdělili odpovědi z dotazníků podle příjmových kategorií respondentů a pak zjišťovali, jak často politikové realizují politické preference lidí v jednotlivých příjmových kategoriích a politické preference různých zájmových organizací.

"Navrhovaná politická změna, která má jen nízkou podporu mezi hospodářsky bohatých Američany (jen 20 procent) je přijímána jen asi v 18 procentech případů, zatímco navrhovaná politická změna, kterou podporuje až 80 procent hospodářský bohatých Američanů, je realizována ve 45 procentech případů," píší oba profesoři a dodávají:

"Když většina občanů nesouhlasí s ekonomickými elitami a s organizovanými zájmovými skupinami, ve většině případů prohraje. A protože je do politického systému v USA silně zabudován princip neměnnosti, i když si změnu přejí opravdu velké většiny Američanů, ve většině případů k změně nedojde."

Profesoři uzavírají:

"Američané se těší mnoha rysům typickým pro demokratickou správu věcí, jako jsou pravidelné volby, svoboda projevu a svoboda shromažďovací a občanská práva (i když často zpochybňovaná). Avšak jsme přesvědčeni, že jestliže je vytváření vládní politiky ovládáno mocnými podnikatelskými organizacemi a malým počtem bohatých Američanů, tvrzení Ameriky, že je to demokratická společnosst, že vážně ohroženo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16065

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2014