Ukrajina: Probíhají boje o Slavjansk, pravděpodobně uvízly na mrtvém bodě

2. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Brzy ráno začal další z pokusů ukrajinských ozbrojených sil získat zpět kontrolu nad východoukrajinským městem Slavjansk. Oficiální ruské zprávy uvádějí, že ozbrojenci nad městem sestřelili tři bitevní vrtulníky, západní novináři hovoří o dvou a jednom ostřelovaném dopravním, Kyjev o jednom sestřeleném bitevním a druhý prý nouzově přistál - což by potvrzovaly snímky takového stroje zveřejněné nekoordinovaně separatisty. Proti vrtulníkům byly údajně nasazeny přenosné protiletadlové komplety, tvrdí Kyjev. Separatisté na sociálních sítích to potvrzují a nasvědčuje tomu i zveřejněné video. Jeden nebo dva členové osádek vrtulníků Mi-24 zemřeli, jeden zraněný člen osádky byl zajat separatisty. Pokud by byly sestřeleny dva Mi-24, chybí jakékoliv zprávy o jednom ze čtyř členů jejich osádek.

Pokud bylo cílem operace zajmout velitele Slavjanska, plukovníka ruské armády v záloze Strelkova, a osvobodit zajaté zahraniční pozorovatele, úkol zřejmě splněn nebude, protože separatisté již oznámili provedení evakuace "hostů" a ruské velení separatistů se snaží město opustit. Vzhledem k tomu, že jsou separatisté i přes údajně dokonalé obklíčení vládními silami nadále zásobováni zbraněmi, je dost pravděpodobné, že Strelkov a jeho lidé uniknou, pokud se tak již nestalo.

Ukrajinská armáda obsadila 9-10 blokujících pozic na předměstí Slavjanska, ale v centru města se její postup zjevně velmi zpomalil nebo zastavil. Velitelé operace se obávají civilních obětí, které by mohly posloužit Putinovi jako záminka k intervenci.

Podle separatistů se operace ve Slavjansku účastní 95. aeromobilní brigáda z Žitomiru, jedna z mála bojeschopných jednotek ukrajinské armády.

Další dva vojáci 95. samostatné aeromobilní brigády Ozbrojených sil Ukrajiny zemřeli v pátek večer během obnovených bojů ve Slavjansku. Skupina ozbrojenců napadla jednotku nedaleko obce Andrejevka v 21:30 místního času a boje pokračují, informuje ukrajinské ministerstvo obrany.

Aktuální informace v angličtině: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8116

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2014