Několik poznámek k tragédii v Oděse

4. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

  • Fotografie odborářské budovy v Oděse, které během pátečního dne zveřejnili prokyjevští reportéři, ukazují hořící vestibul, později hořící přízemí. Z oken výše vychází tmavý kouř. Ačkoliv jsem tedy jistě neměl sílu vidět úplně vše, je pro mě zhola nemožné uvěřit verzi, podle které požár vypukl ve třetím patře, i modifikované verzi, podle níž měl dvě ohniska, jedno v prvním a druhé, hlavní, ve třetím patře. To co jsem viděl na zcela jistě nearanžovaných fotografiích je požár šířící se z vestibulu do přízemí a postupující výše. Celé přízemní podlaží v plamenech plně postačuje k vysvětlení toho, co se událo v dalších poschodích. Kdo by se však případně chtěl zbavit odpovědnosti za tragédii, musel by manipulovat fakta způsobem, jakým to podle mého soudu činí proponenti verze "Požár vyvolaly samy oběti".
  • Fotografie ozbrojených "kolorad" z Oděsy - mužů s georgijevskými páskami mířících pistolemi do prokyjevského davu - pro změnu během dne "hrdě" publikovali na sociálních médiích sami promoskevští separatisté. Photoshopované verze snímků, na kterých nesou tíž lidé současně znaky proruských i prokyjevských bojůvek, se objevily teprve mnohem později. Také z toho usuzuji na malou pravděpodobnost odsud se odvíjející oficiální moskevské verze "Požár záměrně vyvolaly úřady v Kyjevě". Jinak - samozřejmě - by bylo zcela absurdní, aby se kdosi vydávající se za protistranu nechal podobným způsobem nachytat.
  • Po příjezdu bývalého ruského ombudsmana Vladimira Lukina do Doněcka v pátek dopoledne se dopředu čekala ruská provokace s množstvím obětí jako eventuelní casus belli. Podobná událost byla však pochopitelně očekávána v Doněcku a okolí.
  • Představu, že Kyjev právě po příjezdu bývalého ruského ombudsmana do země záměrně zorganizoval jatka v Oděse, pokládám za přibližně stejně pravděpodobnou, jako že Bašár Asad vloni v srpnu zrovna po příjezdu inspektorů OSN nařídil chemický útok na předměstí Damašku. Jinak řečeno, pravděpodobnost takové verze - "Záměrná PR sebevražda v přímém přenosu" - se blíží nule.
  • Syrská situace byla ovšem jasnější v tom ohledu, že mocenské struktury jsou tam velmi centralizovány - a ačkoliv došlo k určitému rozvolnění tradičně rigidní velitelské struktury syrské armády, případné nasazení chemických zbraní je nadále předmětem centrálních rozhodovacích procedur. Naproti tomu Kyjev nekontroluje situaci v zemi ani přibližně srovnatelným způsobem, jako Asad. Kromě toho je prohnilý ukrajinský bezpečnostní aparát zvyklý jednat na vlastní pěst dlouhodobě vystaven i intenzívnímu působení ruských zpravodajských služeb.
  • Závidím všem, kdo si na základě současného stavu vyšetřování oděské tragédie již udělali na věc jednoznačný názor, "vědí", že lze události vysvětlit výhradně jedním možným způsobem, jenž si z nabídky propagandistických aparátů té či oné strany vybrali ještě dříve, než se namáhali začít ověřovat informace a odlišit fakta od propagandy.

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2014