Nebezpečí pro českou zahraniční politiku vůči Číně

14. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Přibližně před čtrnácti dny jsem na tomto místě varoval před neuváženou zahraniční politikou vůči Číně, v souvislosti s velmi povrchním rozhovorem Českého rozhlasu o české zahraniční politice vůči Číně s náměstkem ministra zahraničí Drulákem a Šimonem Pánkem z Člověka v tísni. Poukázal jsem v článku na to, že Čína začíná velmi ostře vystupovat proti korupci a v důsledku svého protizápadního postoje (Číňané jsou přesvědčeni, že je Západ vždycky jen vykořisťoval a zotročoval) se obětí korupčních opatření stanou především západní podnikatelé. Napsal jsem:

V celé povrchně kýčovité diskusi o Číně v ČRo chyběl naprosto nejzávažnější aspekt. Jak vím od kolegů z Glasgow University, kteří v Číně vyučují a tráví tam každoročně dlouhé měsíce, jedním z naprosto zásadních, aktuálních problémů dneška je hluboká nespokojenost čínských občanů s tvrdou korupcí v zemi. Občanská zuřivost nad korupcí dosahuje takové intenzity, že státní správa a čínští politikové jsou nuceni proti korupci něco začít dělat. Ale protože je Čína zemí silně xenofobní, je docela logické, že protikorupční tažení v Číně dnes směřuje především k cizincům. Náměstek Drulák uvedl v pořadu Českého rozhlasu, že Čína - konec konců obdobně jako Rusko - má tradiční dlouhodobý pocit, že byla vždy obětí Západu. Tento zažitý stereotyp se dá velmi lehce tamějšími úřady zneužít. Podle kolegů z Glasgow tvrdí nyní čínské úřady, že korupci do země zanesli západní cizinci - a rozjíždí se kampaň trestání západních cizinců za korupci. A to je velmi lehké, protože prý s čínskými institucemi a podniky nemůže žádný cizinec spolupracovat, pokud nedá úplatek. Takže cizinců, kteří v Číně dávají úplatky, nalézá čínská policie hodně. Slouží to pak k veřejné propagandistické kampani, "jak nás Západ zneužívá".

V nynější opožděné kampani českých politiků o byznys s Čínou se v tomto zjevně skrývá potenciálně velký problém. I čeští podnikatelé jsou zvyklí dávat úplatky. Vyhlídky na to, že čínská policie při tom přistihne, a že pak skončí na dlouhá léta v čínském vězení jako "příklad západní degenerace a zkorumpovanosti", nejsou příliš vábné. Jenže o tomto nebezpečí se v pořadu České rozhlasu nehovořilo.

Toto se nyni potvrzuje. Čínská policie právě obvinila britského ředitele farmaceutické firmy Marka Reillyho GlaxoSmithKline, že nařídil svým prodejcům, aby upláceli lékaře a zaměstnance čínských nemocnic, aby používali výrobky jejich firmy. Obvinění je zřejmě důvodné, protože v dubnu prozradil whistleblower Jarek Wisniewski televizi BBC, že zástupci firmy GlaxoSmithKline podpláceli polské lékaře, aby předepisovali její léky.

Vzhledem k tomu, že české prostředí je nesmírně korupční, není asi velmi dobrý nápad, aby se čeští podnikatelé snažili pronikat do Číny. Pokud tedy nechtějí na desítky let skončit v čínských věznicích.

0
Vytisknout
9103

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014