Ukrajinská krize v kosmu

19. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Dokonce i během období paranoie a antagonismů studené války se USA a SSSR podařilo najít v kosmu společnou řeč. V červnu 1975 obě země oslavovaly společný let orbitálních modulů Sojuz-Apollo, astronauti a kosmonauti se usmívali na kamery, když si potřásali rukama.

Avšak zdá se, že duch spolupráce zahynul. Mezinárodní kosmická stanice ISS, výzkumná laboratoř v ceně 150 miliard dolarů, je nyní fyzicky rozdělena podle linií studené války. Stává se lanem, o něž se přetahují američtí a ruští politici.

Spory propukly v dubnu, když unikl oběžník NASA a prozradilo se, že organizace zmrazí všechny kontakty s Rusy kvůli "probíhajícímu porušování suverenity a územní celistvosti Ukrajiny".

Ačkoliv zapojení americké vlády do této záležitosti nebylo výslovné, široce se předpokládá, že se na ní podílel Bílý dům a ministerstvo zahraničí. Následné omezení exportu vyspělých technologií nebo služeb s využitím pro obranné účely potvrdilo, že USA mají v úmyslu potrestat ruský kosmický průmysl, který se nachází v problémech.

Nicméně v oblasti kosmické dopravy nemá agentura Roskosmos plnohodnotnou konkurenci.

Po odstavení raketoplánů v roce 2011 jsou USA zcela závislé na ruských raketách - zejména na typu Sojuz, následnících typu použitého při letu v roce 1975. Jedině s jejich pomocí se mohou dostat na ISS.

Minulý týden ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin prohlásil, že Moskva je "velmi znepokojena pokračováním rozvoje technicky vyspělých projektů s tak nespolehlivým partnerem, jako Spojené státy" a oznámil, že jeho země po roce 2020, na nějž je plánováno vyřazení ISS, odepře Američanům přístup na stanici.

Později Rogozin tento přístup poněkud změkčil, když konstatoval, že Rusko chápe, že ISS byla "křehká v doslovném i figurativním smyslu" a že bude "jednat velmi pragmaticky a nebude klást překážky do cesty fungování ISS". Avšak pro USA incident zdůraznil jejich závislost.

Za dopravu jednoho astronauta na ISS platí USA Rusku 71 milionů dolarů a Pentagon výhradně závisí na ruských raketách RD-180. Zatím má Pentagon zásoby na dva roky, ale pokud bude Roskosmos prodávat motory podle nových omezení zakazujících vojenské využití, budou tyto rakety nepoužitelné.

Ruské výhrůžky ale můžou být nakonec pro NASA a soukromý sektor pozitivní. NASA již má programy obnovující plnou autonomii kosmického programu a současná krize je posiluje.

Bývalý raketový konstruktér James Oberg je přesvědčen, že se Rusové de facto vyřazují z posledního segmentu kosmického průmyslu, kde ještě měli silné postavení. Až budou americké raketové programy během 3-5 let dokončeny, Rusové "budou irelevantní", domnívá se Oberg.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12152

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2014