Rusko rozšiřuje ovládání blogosféry

1. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

V pátek vstupuje v platnost v Rusku nový zákon, který zavádí přísnější kontroly pro publikaci internetových blogů, jednoho z mála míst, kde lidé mohou dosud veřejně kritizovat vládu. Federální úřad pro méda uvedl, že cílem nového zákona je "odstranit anonymitu populárních serverů". Prominentní blogeři argumentují, že je to údajně další krok ve snaze omezovat svobodu projevu.

Zákon požaduje, aby se každý autor blogu, který čte denně více než 3000 osob, registroval u úřadů, pokud o to bude požádán. Autoři na těchto blozích budou povinni publikovat pod svými pravými jmény. Zákon také vyžaduje, aby blogeři nepublikovali falešné informace a vulgární jazyk. Za porušení zákona je pokuta až ve výši 50 000 rublů.

Letos v březnu ruské úřady zablokovaly tři zpravodajské portály a blog na LiveJournalu, které provozoval opoziční politik a aktivista proti korupci Aleej Navalnyj. Ten se specializoval na odhalování luxusních nemovitostí, které vlastní vlivní ruští činitelé. Jejich majetek měl ve zvyku dokumentovat i fotografiemi.

Ruští blogeři si stěžují, že nový zákon je příliš mlhavý a netuší, jak úřady doufají, že budou schopny regulovat všechny autory všech blogů a jak budou spolehlivě počítat jejich čtenáře. Poté, co parlament schválil v dubnu tento zákon, LiveJournal přestal uvádět počty vyšších přístupů na jednotlivé blogy než 2500.

Náměstek ruského regulačního orgánu pro média Maxim Ksenzov nedávno vysvětlil, že zákon bude uplatňován selektivně: "Pokud budete publikovat fotografie koťátek, budete psát civilizovaným způsobem a nebudete publikovat tajné informace, nikdo po vás registraci požadovat nebude, i kdybyste měli denně víc než milion čtenářů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9369

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2014