Ukrajina: humanitární situace na východě se zhoršuje

10. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Mezinárodního výboru Červeného kříže 1 No 140/2014

Ženeva/Kyjev/Moskva (ICRC) -- Ozbrojené srážky v Doněcku a Lugansku přinutily tisíce rodin opustit své domovy. Udává se, že stovky tisíc lidí tak nyní přebývá jak na Ukrajině, tak v Rusku. Životní podmínky ostatního obyvatelstva se také velmi zhoršily. Mezinárodní výbor Červeného kříže stupňuje své aktivity ve prospěch populace zasažené zhoršenými humanitárními i bezpečnostními podmínkami.

"Naší prioritou je pomoci utečencům i místnímu obyvatelstvu Donbasu a poskytovat zdravotnické služby zraněným ve všech oblastech", říká Michel Masson, vedoucí operací MVČK na Ukrajině. "Současná situace vyžaduje větší úsilí pomáhat civilnímu obyvatelstvu a my v Mariopolu a Starobilsku rozmisťujeme další týmy."

MVČK také potvrdil přijetí nabídky Sergeje Lavrova, ministra zahraniční Ruské federace, organizační pomoci konvojů s pomocí zasaženým oblastem Ukrajiny. "V současné situaci jsou vítány jakékoli humanitární iniciativy, které mohou snížit utrpení civilistů", objasnil M. Masson. "Zkoumáme možnosti distribuce pomoci v konfliktních zónách, vyžaduje to zapojení, souhlas a podporu všech zúčastněných stran. Každá akce MVČK bude striktně podléhat našim základním principů, neutrality, nestrannosti a nezávislosti. Dále, týmy MVČK ke své činnosti také potřebují bezpečný přístup."

MVČK již od dubna poskytuje zdravotnický materiál a potřeby více něž 25 zdravotnickým zařízením v oblastech Doněck, Lugansk, Charkov a Dněpropetrovsk. Navštěvuje rovněž osoby zadržené v souvislosti s konfliktem. Ukrajinský Červený kříž pomáhá více než 10.000 utečenců od samého počátku krize, a to v různých čásech země -- poskytuje jim potraviny, hygienické potřeby, nezbytné domácí potřeby, ošacení apod. MVČK zamýšlí v následujících dnech spolu s Ukrajinským ČK poskytovanou pomoc dále rozšířit a zefektivnit.

0
Vytisknout
8504

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2014