Památník Rudé armády na Schwarzenbergově ...

11. 8. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s cynickou a scestnou diskusí navazující na smrt českých profesionálních vojáků v Afghánistánu mi utkvěl zajímavý zážitek z víkendové návštěvy Vídně. Do té doby jsem nevěděl, že na Schwarzenberském náměstí stojí památník připomínající hrdinství 17 tisíc vojáků Rudé armády, kteří padli v roce 1945 během bitvy o Vídeň. Památník, postavený v roce 1945, je udržovaný (na náklady Vídně) a svou impozantností v podstatě nemá v centru Vídně konkurenci.

Shodou historických okolností je umístěn na náměstí nesoucím jméno aristokratického rodu Schwarzenbergů. Kulturní paradox, schizma produkující historickou zmatenost veřejného mínění, který sem tam oživí nějaký přihlouplý český politik (či umělec), jenž se rozhodne "hrdinně" zlikvidovat podobnou památku s odkazem na zcela odlišné historické souvislosti, dojemným způsobem dále rozvíjí difamační a neuvěřitelně blbý článek v Blesku o tom, že "Vídeň patří Schwarzenbergovi".

Fakt, že vedle nepoměrně menší jezdecké sochy předka Karla Schwarzenberga Karla Filipa, vévodí náměstí památník Rudé armády, zcela zamlčuje...

O památníku: ZDE

0
Vytisknout
15785

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2014