Máte právo na svůj vlastní názor. Nemáte ale právo na vlastní fakta

13. 8. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Mírně mě děsí protesty celé řady čtenářů, že Britské listy především vynikajícími analýzami Karla Dolejšího, které nestranně systematicky zkoumají zdroje ze všech válčících stran, kritizují v nynějším kontextu Rusko. Co máme ale, sakra, dělat, když nepřijatelné chování Ruska dokazují všechna nezávisle ověřitelná fakta! V určité části české veřejnost vzniká davová hysterie, která nemá absolutně žádný vztah ke skutečnosti. Ano, vyvolávají to pražská média, která svým propagandistickým postojem vedou lidi k pavlovovské reakci, že lidé automaticky začnou věřit opaku toho, co pražská média šíří. Jenže takto svět opravdu nefunguje. To nejde, tohle dělat.

Neposlouchám systematičtěji pražská média a kdykoliv je zaslechnu, vždycky mě šokuje jejich ostrá zaujatost, jejich aktivismus a jejich protiruská hysterie. Troufám si říci, že Britské listy toto nedělají. Vnímám analýzy Karla Dolejšího jako uměřené, férové a kriticky hodnotící jednání obou stran konfliktu. Pokaždé mě šokuje, když Karel Dolejší vydá analýzu, která kritizuje postoje ukrajinské i ruské strany, že přijde několik emailových nadávek, vyčítajících Britským listům, že nekriticky nepodporují Rusko. Lidi protestují proti nestranným a uměřeným analýzám!!

Už jsme to tady psali snad stokrát. Mechanismus, že vezmeme to, co říká Česká televize či píše IHned nebo IDnes, a obrátíme to o sto procent, získáme pravdu, prostě nefunguje. Ano, mě taky irituje, když si pustím Českou televizi a Český rozhlas, že z toho po prvních dvaceti vteřinách čiší ideologická zaujatost. Dnešní Rusko není ani komunistická, ani totalitní země. Jenže je to země, která řeší své vztahy s Ukrajinou poněkud nestandardním a nepřijatelným způsobem. Je děsivé, když nám dnes čtenáři píší, že od Britských listů očekávají proruskou propagandu, jaká se šíří na celé řadě doktrinářských internetových serverů, vycházejících v češtině. To by bylo pod naši úroveň a zlikvidovalo by to pověst Britských listů. To dělat nebudeme.

Britské listy byly vždycky, od samého začátku své téměř dvacetileté existence v opozici proti ideologickým a doktrinářským názorům, ať ty pocházely z pravice nebo z levice. Jsme tady od toho, abychom se pokoušeli lidi přimět myslet. Myšlení bolí. Jak zdůrazňoval americký senátor Daniel Patrick Moynihan: "Máte právo na svůj názor. Ale nemáte právo na vlastní fakta."

Lidi, prosím vás, zkuste trochu samostatně myslet. Nebuďte obětí pražských médií. Jejich propaganda, je, zdá se, velmi úspěšná. V tom smyslu, že přesvědčila značnou část národa, aby věřil v opak toho, co pražská média tvrdí. Jenže to jsou nesmysly. Tak nelze dospět k pravdě.

0
Vytisknout
12780

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2014