Putinův bývalý poradce:

"Vladimír Putin chce zpět získat Finsko"

27. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Vladimír Putin se bude snažit rozšiřovat Rusko, dokud "nedobude" Běloruska, pobaltských zemí a Finska, tvrdí jeden z jeho bývalých nejbližších poradců. Andrej Illarionov, hlavní hospodářský poradce Vladimíra Putina v letech 2000-2005, se vyjádřil, že Putin usiluje o "historickou spravedlnost" a o návrat do éry posledníh cara Mikuláše II. a Sovětského svazu za Stalina. Illarionov řekl švédskému deníku Svenska Dagbladet, že Rusko bude argumentovat, že poskytnutí nezávislosti Finsku r. 1917 bylo "zradou proti národním zájmům".

"Putinův názor je, že chrání to, co patří jemu a jeho předchůdcům," řekl Illarionov. "Putin si činí nároky na části Gruzie, Ukrajiny, Běloruska, pobaltských států a Finska. Politikové na Západě, jak se zdá, úplně zapomněli, že na světě jsou někteří vedoucí politikové, kteří chtějí dobýt jiné země."

Illarionov pomáhal v posledních letech zformulovat celou řadu hospodářských strategií Ruska a vystupoval jako Putinův osobní zástupce na celé řadě konferencí G8. V současnosti pracuje ve Středisku pro globální svobodu a prosperitu v Cato Institutu ve Washingtonu.

Finsko není členskou zemí NATO, takže by ruská invaze nebyla považována za útok proti této alianci. Finsko bylo součástí ruského impéria po dobu 108 let. "Anexe Finska není na Putinově programu ani dnes, ani zítra," řekl Illarionov. "Avšak pokud Putin nebude zastaven, tato otázka bude dříve nebo později vznesena. Putin už několikrát řekl, že bolševici a komunisti dělali vážné chyby. Není vyloučeno, že řekne, že bolševici r. 1917 spáchali zradu proti ruským národním zájmům tím, že poskytli Finsku nezávislost."

Illarionov uvedl, že sankce Putinovi spíš pomáhají, než mu brání, protože "potvrzují jeho názor na svět" a názor "kremelské propagandy".

"Musíme se bránit všemi možnými prostředky," tvrdil Illarionov. "Nejsem krvežíznivý člověk, ale někdy není jiná než vojenská možnost jak zastavit oponenta. Jediným způsobem jak zastavit agresi je projevit ochotu ke kolektivní obraně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12243

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014