BRITÁNIE:

Kriminální porušení práva rodičů rozhodovat o svém synovi?

2. 9. 2014

čas čtení 4 minuty

Celou Británii a zároveň i Španělsko fascinuje v posledních několika dnech případ rodiny Kingových, kteří "unesli" svého na smrt nemocného pětiletého syna z nemocnice v Southamptonu. Do případu je zapletena i klinika v České republice.

Rodiče pětiletého Ashyi Kinga ho odvezli proti vůli lékařů z nemocnice v jihoanglickém Southamptonu, kde postupoval léčbu na nádor v mozku. Důvod neshod mezi rodiči a nemocnicí není jasný, neboť nemocnice nemůže veřejně hovořit o soukromých informacích. Zdá se, že rodiče byli nespokojeni, že podle jejich názoru léčí nemocnice jejich na smrt nemocného syna neefektivně a rozhodli se mu zařídit léčbu prostřednicvím protonového paprsku, která však není k dispozici v rámci britského státního zdravotnictví, ale je k dispozici v jedné soukromé klinice v České republice.

Odtud je situace nejasná. V některých případech se prokázalo, že léčba protonovým paprskem je nesmírně úspěšná, a britská média, včetně televize, ukázala takové případy, kdy rodiče také zprvu museli tvrdě bojovat u britských lékařů, aby takovou léčbu povolili. Odborníci na dětskou rakovinu však poukazují na to, že léčba protonovým paprskem je použitelná pouze u některých druhů nádorů.

Případ se však stal spíše než lékařským problémem zásadním problémem v komunikaci mezi nemocnicí v Southamptonu a rodiči nemocného chlapce. Ti ho proti vůli lékařů odvezli z nemocnice, čímž podle lékařů ohrozili jeho život. Nemocnice proto zalarmovala policii a ta vyhlásila po rodičích pátrání Interpolem. Rodina byla nakonec nalezena ve Španělsku, kde se chystala prodat svůj tamější dům, aby měla finance na léčbu syna protonovým paprskem v České republice.

Ashyovi rodiče však byli zatčeni a nacházejí se nyní ve vazbě a španělský soudce bude rozhodovat o jejich vydání zpět do Velké Británie. Pětiletý Ashya je nyní sám ve španělské nemocnici, hlídá ho policie a jeho rodinní příslušníci, ani rodiče, ani jeho sourozenci, k němu nemají přístup. Rodiče byli zatčeni na základě podezření, že péči o syna zanedbali. Jsou to Svědkové Jehovovi.

Zatčení rodičů je, zdá se, šokující. V Británii vznikla na jejich obranu petice, jejíž podpisy mají být předány britskému premiéru Cameronovi.

Před zatčením umístil otec Ashyi na internetu video, v němž celý případ vysvětlil. Zdůraznil, že mu a jeho manželce šlo jen o dobrou léčbu svého syna a že lékaři v Southamptonu ho v tom smyslu neuspokojili.

Město Portsmouth minulý pátek získalo proti Ashyovým rodičům dočasný soudní příkaz, který jim nařizuje, aby syna předvedli "pro lékařské ošetření". Soudní příkaz znamená, že pravomoci rodičů převzal komunální úřad.

Juan Isidro Fernandez, právník pro rodiče Kingovy, konstatoval, že rodiče byli "zoufalí a smutní" a usilovali o jinou léčbu pro dítě. Mezitím byli v tisku "pomluveni a jejich pověst byla zničena". Fernandez dodal, že Ashya byl sice v Southamptonu léčen chemoterapií a radioterapií, ale rodiče usilovali pro něho o léčbu protonovým paprskem, která je k dispozici v Praze a v Houstonu v Texasu.

Rodiče nepotřebovali svolení odvézt Ashyu z nemocnice, uvedl právník, "protože když jste rodič, máte právo se postarat o své dítě". Dodal, že oba rodiče uvažují o žalobě za pomluvu a falešné věznění.

Policie v anglickém hrabství Hampshire se hájí, že Ashya se octl po odvezení z nemocnice "ve vážném nebezpečí" a že baterie jeho vyživovacího přístroje měla v pátek být vyčerpána.

Rodina se ostře bránila prostřednictvím videozáznamů umístěných na YouTube. Na jednom z nich vysvětlil Ashyův otec, že neměli jinou možnost než syna odvézt z nemocncie v Southamptonu, protože se rodina obávala, že chlapce úřady rodičům odeberou.

Centrum protonové terapie v Praze potvrdilo, že je schopné léčit Ashyu okamžitě, pokud bude léčba pro něho vhodná, a že náklady léčby se mohou řešit později. Avšak jeho britští lékaři by museli s léčbou souhlasit. Léčba nádorů dětí v pražském středisku stojí kolem 2 milionů korun. Jedna britská charitativní organizace se zavázala, že léčbu bude hradit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8193

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2014