Bomby nad Levantou

23. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Spojené státy splnily svou rok starou hrozbu, že budou bombardovat Sýrii, nicméně bomby shazují na pozice džihádistů z Islámského státu (IS) a nikoliv vojenské cíle syrského prezidenta Bašára Asada. Tato vzdušná kampaň byla ale zahájena bez autorizace Rady bezpečnosti OSN a amerického Kongresu, a je tudíž protiprávní.

Panarabský deník Hayat (Život) ráno 23. září informoval o tom, že Spojené státy s podporou několika svých arabských spojenců provedly letecké údery na vojenské cíle a pozice militantů z IS, An-Nusrá a káidistické skupiny Chorásán (skladiště zbraní, checkpointy, cvičiště, velitelství IS apod.) v syrském městě Rakka ZDE. Přestože americká vláda Damašek informovala o tom, že na Rakka provedla letecké nálety, stíhací letouny, drony a střely Tomahawk pravděpodobně vypálené z amerického torpédoborce z 6. flotily ve Středomoří usmrtily sice asi 150 džihádistů, ale je zjevné, že se to bez ztrát na životech civilistů neobešlo.

Islamisté z IS jsou zvyklí na guerillové boje "v poli" a mohou ve městě, kde žije asi 250 000 obyvatel, jednoduše "zmizet"; proto může být bombardování neúčinné, ba naopak destruktivní, jak jsme mohli vidět v Iráku, Libyi nebo Afghánistánu, který je po 13 letech amerického bombardování stále nestabilní ZDE.

Channel Four News v úterý večer informovaly z města Rakka, že se bojovníci z Islámského státu, kteří americké údery očekávali, skrývají v soukromých civilních rodinných bytech a v nemocnicích, a na ulicích chodí jen těsně podél zdí, protože se velmi bojí útoků.

Komentátor dění na Středním východě Patrick Cockburn míní, že postup proti IS by měl začít u příměří, jež by uzavřela syrská vláda a rebelové, kteří nebojují v řadách IS ZDE. "Ani syrská armáda, ani "umírnění" rebelové nemohou porazit džihádisty, když budou vést boje na dvou frontách," pokračuje Cockburn. "Zatímco Asadův režim utrpěl v boji s islamistickými militanty několik porážek a "umírnění" rebelové slábnou, IS naopak posiluje, a proto je nezbytné, aby strany bojující proti stejnému nepříteli mezi sebou uzavřely alespoň dočasné příměří," uzavírá Cockburn.

Navíc Izrael ráno 23. září sestřelil syrský bitevní letoun, zřejmě MiG- 21, nad jím okupovanými Golanskými výšinami, kam také vrak letounu dopadl ZDE. Syrská státní televize vycházejíc z vojenských zdrojů uvedla, že izraelský zákrok znamená "podporu pro teroristy z IS a An-Nusrá", což by jaksi nekolidovalo se zároveň prováděným americkým bombardováním.

Ať tak či onak, aktuální americko-arabská invaze je nelegální, neboť je uskutečňována v rozporu s mezinárodním právem a Chartou OSN, již USA ratifikovaly a zahrnuly do vlastního právního systému.

Podle informací z rozhlasu a televize BBC může zahraniční mocnost bombardovat jinou zemi pouze v tom případě, pokud by byly důkazy, že je přímo tou druhou zemí vojensky ohrožena, což v tomto případě nepřichází v úvahu. Jinou možností vojenského zásahu na cizím území je humanitární zásah proti zvěrstvům páchaných na civilistech, avšak takovou akci by musela schválit OSN.

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon v úterý v OSN konstatoval, že bere na vědomí, že USA v Sýrii bombarduje území, které už není pod kontrolou syrské vlády.

0
Vytisknout
10242

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2014