Dávivý reflex českých komentátorů

26. 9. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Čeští komentátoři ohýbají mezinárodní právo tak, aby byla americká vzdušná kampaň proti Islámského státu pro obecenstvo přijatelná. Nejde samozřejmě o nic nového -- pouze kulisy a události se mění, jádro však zůstává. Problém zeje ale v tom, že pokud na ostatních vyžadujeme, aby plnili mezinárodní normy, musíme tak činit v první řadě my sami. Vojenský zákrok proti Islámskému státu, ať mohou být jeho katani ke svým obětem sebekrutější, proto musí dané normy splňovat.

Americko-arabské bombardování džihádistických pozic Islámského státu v Sýrii, tedy jeho samotného srdce, pokračuje třetím dnem. Podle posledních neověřených zpráv bomby na východě Sýrie zničily ropné rafinerie kontrolované islamisty. Právě příjmy z ropy tvoří primární zisk militantů z IS a tyto finance umožňují udržovat chod jejich chalífátu. Přestože má jít o chirurgicky vedené údery, píše se o ztrátách na životech desítek civilistů ZDE včetně dětí ZDE . To se ovšem dalo předpokládat, jelikož džihádisté přísně dohlížející na dodržování šaríi u svých "poddaných" se pohybují mezi civilní populací, jak se můžeme přesvědčit i na tomto tajně pořízeném videosnímku z běžného života v IS ZDE.

Čeští novináři a komentátoři, kteří se k právě probíhající letecké kampani proti radikálům z IS v Sýrii prozatím vyjádřili (Pehe, Marjanovič, Pešek, Bednář, Mikoláš...) stojí sešikováni za prezidentem Obamou a jeho útočící formací sestávající se z USA, Saúdské Arábie, Jordánska, Kataru, Bahrajnu a Spojených arabských emirátů a o překot poukazují na skutečnost, že si tentokrát Spojené státy opatřily spojence. Nicméně tyto arabské země jsou vesměs diktaturami, v případě Saudské Arábie se dokonce jedná o režim, který v míře krutosti pomalu šlape IS na paty. Saúdská Arábie a Katar navíc dlouhou dobu finančně a vojensky podporovaly islamisty bojující v Sýrii proti syrskému režimu, a tím ochotně nabídly ruku při budování Islámského státu, proti němuž nyní brojí ZDE.

Jmenovaní novináři vesměs soudí, že brutalita militantů z IS de facto stojí nad mezinárodním právem, takže zase tolik nevadí, že USA nemají k útoku na pozice IS v Sýrii, ale ani v Iráku, který už bombardují sedmý týden, svolení Rady bezpečnosti OSN ani souhlas amerického Kongresu.

Tento fakt je skutečně groteskní, uvědomíme-li si, že tito slovutní komentátoři a jejich kolegové v českém mediálním bahníčku nemilosrdně cupují autokratického Putina a do omrzení omílají jeho "agresi" na východní Ukrajině, stojí bděle na stráži a čekají na každé jeho sebemenší klopýtnutí. Nedej bože, kdyby ruský prezident během svého mandátu bombardoval sedm muslimských států ZDE jako jeho americký protějšek, jenž -- svatá dobroto -- vlastní Nobelovu cenu za mír. Navíc vidina ruského prezidenta Putina, kterak by bez kývnutí Rady bezpečnosti OSN prováděl to samé jako americký prezident, by pro české komentátory představovala neodolatelnou munici při jejich křižáckém tažení proti Kremlu.

Je jemně šokující, že se v českých médiích skoro vůbec neinformuje o možných alternativách týkajících se řešení akutní krize na Blízkém východě, ale nekriticky se protěžuje bombardování, jako by neexistovala odstrašující déjà vu v Libyi, či přímo v Iráku samotném! Tuzemští novináři automaticky a pohodlně přebírají doktrínu Spojených států, jako by šlo o zjevenou pravdu. Měli by ale činit naprosto opačně -- poukázat na veškeré nešvary vzdušné kampaně nad Irákem a Sýrií, pídit se po alternativních možnostech řešení této krize a tyto plány kriticky hájit na místo velebení impotentního bombardování. Příklad již několik týdnů bombardovaného Iráku je přímo ilustrativní -- americké bomby na zapálené džihádisty působí jako mucholapka.

Víme, že letecké údery v Iráku mezitím posílily řady radikálů z IS o 6000 nových duší ZDE. Existuje dokonce jedna užitečná historická paralela -- Nixonovo a Kissingerovo utajované bombardování Kambodži, které malé dezorientované skupince Rudých Khmérů nahnalo do řad tisíce vyděšených vesničanů.

Pak tu máme plány jak porazit nežádoucí elementy z IS, aniž by se stávající krize ještě více neprohloubila. Specialista na Blízký východ píšící pro Independent Patrick Cockburn ZDE , dále pak americká politoložka Phyllis Bennisová ZDE přicházejí s alternativními scénáři, kterak je možno léčit rakovinné bujení v podobě IS. O některých jsem již psal dříve. Českým novinářům a komentátorům tedy nezbývá nic jiného - než aby překonali svou intelektuální lenost, vyšli z ideologické džungle, jinak budou nadále terčem posměchu a pohrdání.

0
Vytisknout
13959

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014