35 000 mrožů se kvůli ustupujícímu ledu shromáždilo na pobřeží Aljašky

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Tichomořský mrož nedokáže už najít v arktických pobřežních vodách kry, na kterých by si odpočinul. Proto se v rekordních počtech stahuje na pobřeží severozápadní Aljašky. Totéž se podle vědců z WWF děje i na ruské straně Čukotského moře.

Zhruba 35 000 mrožů bylo v sobotu vyfotografováno asi 9 km severně od Point Lay, informuje Národní správa oceánu a atmosféry ((NOAA). Point Lay je eskymácká vesnice ležící 1 126 km severozápadně od hlavního města státu Aljaška Anchorage.

Velké shromáždění mrožů bylo zpozorováno během každoročního výzkumu NOAA, informuje mluvčí organizace Julie Speegleová.

Mroži se shromažďují na pobřeží kvůli tomu, že na moři chybí letní plovoucí led, který ustoupil až do vod, kde tito živočichové nemohou lovit ze dna potravu.

Tichomořský mrož tráví zimy v Beringově moři. Samice rodí na krách a používají led jako plovoucí základny, ze kterých se potápějí k lovu potravy ze dna moře. Na rozdíl od tuleňů nedokážou mroži nepřetržitě plavat a potřebují si odpočinout na ledu či na skále, na něž šplhají s pomocí svých klů.

Teploty se však přes léto zvyšují a led z pobřežních vod zmizel na sever. Nachází se v oblastech s hloubkou větší, než 3,6 km, kde už se mroži nedokážou dostatečně hluboko potopit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7361

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2014