Zemětřesení v britské politice:

Labouristé by získali ve Skotsku jen ČTYŘI poslance

30. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

< Labouristé=strana jidášů. Užijte si svou poslední večeři! Už žádné rudé konzervativce!

Z právě provedeného průzkumu veřejného mínění vyplývá, že kdyby se příští britské všeobecné volby, plánované na květen 2015, konaly teď, Labouristická strana by v Dolní sněmovně za Skotsko získala jen ČTYŘI poslance.

Společnost Ipsos Mori zjistila, že 52 procent Skotů by hlasovalo pro skotské nacionalisty. Labouristé by získali podporu 23 procent voličů, konzervativci 10 procent, liberální demokraté 6, zelení 6 a UKIP 2 procenta a ostatní 1 procento.

Znamená to, že skotští nacionalisté by v londýnské Dolní sněmovně získali 54 křesel (nyní mají 6), labouristé pouze 4 (nyní mají 40) a liberální demokraté jednoho.

Pokud by skotští nacionalisté získali ve Westminsteru skutečně 54 křesel, mohli by se stát jazýčkem na vahách moci v celé britské politice.

Při posledních všeobecných volbách r. 2010 získali labouristé 42 procent skotských voličů a skotští nacionalisté 19,9 procent. Labouristé mají nyní v Dolní sněmovně 40 skotských poslanců. Kdyby získali jen 4, znamená to, že v Británii budou navždy vládnout konzervativci. Ti budou chtít vyčlenit Británii z Evropské unie, proti čemuž se však ostře staví centristicky levicové Skotsko.

Drastický pokles, v podstatě téměř úplný rozklad Labouristické strany ve Skotsku je důsledkem její podpory pro unionisty v nedávném referendu. Labouristická strana je - právem - obviňována, že se zaprodala anglickým establishmentovým zájmům. Zdá se, že drtivá většina skotských voličů tento názor přijala a důsledkem bude zřejmě konec labouristů ve Skotsku.

Dezignovaná šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeon ve středu požadovala, aby, pokud David Cameron chce uspořádat v Británii referendum o odchodu z Evropské unie, aby bylo toto referendum rozčleněno na čtyři samostatná referenda podle čtyř národů v Británii, protože Skoti jsou proti odchodu z EU a odmítají být převálcováni početně mnohonásobnými Angličany. David Cameron tento požadavek odmítl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8609

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2014