28 nevinných životů za jednoho podezřelého teroristu

27. 11. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Hledáček světových sdělovacích prostředků, natožpak pak tuzemských, se sotvakdy zaměří na okolnosti a především následky americké bezpilotní kampaně v Pákistánu, Jemenu, Somálsku, Keni a jinde. A to bohužel i v případech, kdy dochází na lámání chleba a odhalí se namnoze znepokojující skutečnosti, s nimiž by měla být veřejnost seznámena.

Britský deník Guardian v těchto dnech zveřejnil novou analýzu humanitární organizace Reprieve ZDE vycházející z konkrétních případů, v níž stojí, že střely typu Hellfire odpalované na dálku řízenými americkými drony za každého z 41 podezřelých teroristů k 24. listopadu 2014 usmrtily 1147 pravděpodobně zcela nevinných osob!

CIA chtěla na počátku roku 2006 dostat hlavu jednoho z předáků al-Kájdy Ajmána Zavahrího, a poslala proto drony do pákistánské vesnice Damadola, kde se Zavahrí nacházel, aby ho zlikvidovaly. Nepodařilo se, a to ani po osmi dlouhých letech. Nicméně během honu na podezřelého teroristu a zároveň spisovatele a básníka ZDE při dvou úderech bezpilotních letadel přišlo o život 76 dětí a 29 dospělých osob. Zavahrí se ale nadále těší dobrému zdraví.

Další cenný terč americké války dronů se jmenoval Kari Husajn, který byl zástupcem velitele pákistánské odnože hnutí Taliban. Drony si pro Husajna přilétly poprvé v únoru 2008. Teprve na šestý pokus v říjnu 2010 si ho našly střely odpálené z dronu typu Predator nebo Reaper, což následně zdroje pákistánské odnože Talibanu potvrdily ZDE. Cena za tento cenný „škrtanec“ v Obamově průběžně aktualizovaném tajném „seznamu smrti“ ZDE byla taktéž vysoká: americké drony usmrtily 128 osob, včetně 13 dětí. Následují další příklady dokazující „efektivitu“ a „úspěšnost“ Obamovy bezpilotní kampaně, již zdědil po svém nepopulárním předchůdci a značně ji rozšířil.

Obamova administrativa navíc lživě tvrdí, že jí řízená kampaň bezpilotních letadel je naprosto „precizní“ a usmrcováni jsou pouze „bad guys“ z al-Kájdy a jejich společníci ZDE. Avšak organizace, jako je třeba Amnesty International, legálnost války dronů zpochybňuje.

Humanitární organizace Reprieve v naprostém rozporu s tvrzeními Bílého domu o preciznosti bezpilotních úderů odhaduje, že v průběhu pronásledování 24 předáků teroristických skupin v Pákistánu bylo zavražděno asi 142 dětí, přičemž jen šest z „cílů“ bylo eliminováno. V Jemenu ZDE bezpilotní letouny opakovaně útočily na 17 „cílů“, zatímco střely Hellfire usmrtily 273 osob včetně nejméně sedmi dětí. Alespoň čtyři „cíle“ jsou stále naživu.

Council on Foreign Relations odhaduje, že mimo „válečné zóny“, konkrétně mimo Afghánistán a Irák, při 500 útocích bezpilotních letadel zahynulo 3674 lidí ZDE.

Organizace The Bureau of Investigative Journalism nedávno a za nepříliš hlasitého jásání korporátních médií publikovala studii ZDE , kde stojí, že pouze čtyři procenta obětí bezpilotních útoků v Pákistánu tvoří členové al-Kájdy – opět navzdory stanovisku šéfa americké diplomacie Johna Kerryho, že cílené zabíjení se týká pouze „potvrzených teroristických cílů nejvyššího významu“. Tolik děsivá a vyčerpávající statistika.

Je doopravdy alarmující, když se v souvislosti s touto nepochybně státně-teroristickou operací probíhající v několika zemích na Středním východě a v Africe, při které jsou na kusy trhána těla stovek nevinných lidí a jež naopak vytváří nové „generace teroristů“, v české kotlince píše jako o „práci snů ZDE“. Považuji to za absolutní selhání žurnalistické profese u nás.

0
Vytisknout
11635

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2014