V západní Africe je ebolou nakaženo více než 16 000 lidí

29. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Počet osob nakažených ebolou v západní Africe stoupl nad 16 000. Na ebolu dosud zemřelo 7000 lidí, uvádí Světová zdravotnická organizace.

Počet mrtvých je o více než 1000 osob vyšší než údaj, který Světová zdravotnická organizace zveřejnila před dvěma dny. Zahrnuje mrtvé, kteří dosud nebyli zahrnováni do statistik. Většina nových úmrtí byla zaznamenána v Libérii. Světová zdravotnická organizace varuje, že její údaje mohou být významnou měrou podceněny. Epidemie eboly se soustřeďuje na Guineu, Libérii a Sierru Leone. Libérie zaznamenala největší počet případů a úmrtí, avšak míra infekce se tam nyní snižuje. Nejrychleji se choroba teď šíří v Libérii.

Epidemie se rozšířila proto, že vypukla v silně mobilním regionu, kde dochází k velkému pohybu obyvatel mezi Libérií, Guineí a Sierra Leone. Tak se choroba rychle rozšířila do hlavních měst všech tří států.

Organizace OSN pro potraviny a zemědělství varuje, že rodiny v těchto třech zemích ohrožuje podvýživa. 70 procent interviewovaných osob v Sierra Leone mají od vzniku epidemie k dispozici pouze jedno jídlo denně. Omezení pohybu obyvatelstva vedlo k panice při nakupování, k nedostatku potravin a výraznému zvýšení cen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7479

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2014