Nová naděje pro Evropu?

28. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Přispěvatel Foreign Policy a Daily Beast Michael Weiss publikoval na Twitteru ZDE zajímavou fotografii. Zcela vlevo je na ní zachycen Nikos Kotzias, Syriza, nový řecký ministr zahraničí. Uprostřed Alexandr Dugin, Hnutí Eurasia, vrchní ideolog ruských extrémistů.

Dugin ve své "čtvrté politické teorii" vyzývá k alianci antisystémových stran z obou stran politického spektra, napříč Evropou i zeměkoulí. Podle něj se lidé z krajní levice mají spojovat s ultrapravičáky bez ohledu na to, co je rozděluje, protože společným nepřítelem je "atlanticismus" zhmotněný ve finančním kapitalismu. Fotografie publikovaná Weissem byla pořízena u příležitosti přednášky věnované právě "čtvrté politické teorii", na kterou Kotzias Dugina pozval do Pirea ZDE.

Levicově populistická Syriza okamžitě po volbách bez váhání uzavřela koalici s pravicově populistickou stranou Nezávislí Řekové, ačkoliv měla nejméně jednu jinou, mnohem méně kontroverzní možnost. Nezávislí Řekové prosazují protiimigrační politiku, odmítají multikulturalismus, žádají pravoslavný vzdělávací systém a vystupují proti squattingu.

O Duginových kontaktech s Nezávislými Řeky zatím není nic známo, původně se totiž stýkal především s představiteli konkurenčního neonacistického Zlatého úsvitu. A nechal se při té příležitosti slyšet, že by řecká krajní pravice měla spolupracovat se Syrizou.

Předseda Syrizy Tsipras jako jediný z evropské osmadvacítky odmítl odsoudit ruský útok na Mariupol ZDE, ačkoliv vyštřování OBSE i HRW jasně konstatují, že rakety, které město zasáhly a zabily na 30 civilistů, byly odpáleny z území kontrolovaných povstalci. Už dříve ostatně Tsipras odsuzoval politiku EU na Ukrajině ZDE.

Zatím jsou to vše jen korelace, jakkoliv působí dosti výmluvně; počkejme tedy na konkrétní politické kroky nové řecké vlády spojující politické extrémy, zejména na postoj k obnovení sankcí vůči Rusku...

0
Vytisknout
10409

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2015