Evropská unie se děsí Putina

6. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V Bruselu a v ostatních evropských hlavních městech se doslova zhmotňuje strach z Vladimíra Putina, píše ve své analýze list Guardian. Nálada se změnila z pocitu bezmocnosti v pocit hrůzy nad tím, co zřejmě přijde.

Z hlediska vysokých politiků z EU je náhlá cesta Merkelové a Hollandea do Moskvy výrazem zoufalství. "V jejich plánu není nic nového, jen je to pokus zabránit masakru," konstatoval jeden významný činitel.

Bývalý švédský ministr zahraničí Carl Bildt poukazuje na to, že válka mezi Ruskem a Západem je nyní docela možná. Jeden vysoký diplomat v Bruselu vyjádřil celkový názor činitelů Evropské unie, že totiž vyzbrojení Ukrajiny ze Západu by znamenalo válku s Ruskem, kterou by Putin vyhrál.

Anders Fogh Rasmsusen, donedávna šéf NATO, veřejně vyjádřil obavy, že Putin může rozšířit svou politiku "sovětského revizionismu" i na země, které jsou dnes členy NATO a EU. V pobaltských zemích podle něho může Putin zkusit "hybridní válku", aby si vyzkoušel, jak bude západní aliance reagovat.

Putin požaduje, aby byla velké části východní Ukrajiny, kterou násilím převzali v minulých týdnech separatističtí bojovníci, jejichž prostřednictvím tam Putin vede válku, poskytnuta mezinárodně schválená autonomie a aby byla uznána nová frontová linie jako základ možného příměří.

To připomíná situaci r. 1991 v Chorvatsku, kdy Srbsko okupovalo čtvrtinu Chorvatska a pak konsolidovalo své ovládnutí této části země za frontovou linií, kde hlídkovaly jednotky OSN. Chorvatsko to tehdy ochromilo a destabilizovalo.

Evropští politikové poukazují na to, že toto je nyní Putinův cíl na Ukrajině. Srbská okupace Chorvatska trvala čtyři roky, než Záhřeb, postupně vyzbrojený Evropany a Američany, Srby rychle vojensky porazil.

Velkým rozdílem je, že Srbsko muselo zároveň vést velkou válku v Bosně, kde jej nakonec NATO bombardováním donutilo k vyjednávání. To se nestane v případě Ruska.

Vyzbrojení Ukrajiny ze Západu by vytvořilo velký konflikt mezi Američany a většinou evropských zemí. Putin těchto neshod využívá a snaží se Evropany rozdělit. Nemusí se příliš snažit. Rozpory jsou zjevné už ohledně sankcí.

Putina Evropská unie nyní vidí jako neodpovědného hazardéra, který provokuje, riskuje a je nečitelný, paranoidní a nepředvídatelný. Je téměř nemožné zjistit, co vlastně chce. Evropané mají strach.

Ukrajina je pro Evropu obrovský problém, mimo jiné i proto, že si uvědomují, že vyřešení tohoto problému bude stát desítky miliard a bude to trvat velmi dlouho. Avšak pro Evropu začíná být jasné, že skutečnou noční můrou není Ukrajina, ale Putinovo Rusko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14478

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2015