Financují špionážní agentury klimatologický výzkum, protože doufají ve vývoj klimatické zbraně?

16. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

Americký expert Alan Robock je znepokojen, že výzvědné agentury financují klimatologický výzkum. Budou tedy ovládat technologie měnění klimatu a zneužijí je pro vojenské účely?

Vysoký americký vědec vyjádřil znepokojení, že výzvědné agentury financují klimatologický výzkum. Má podezření, že to dělají proto, aby zjistily, zda mohou být nové technologie použity jako potenciální zbraně.

Alan Robock, klimatolog z Rutgers University v New Jersey, požaduje, aby tajné vládní úřady otevřeně vysvětlily, proč se zajímají o radikální výzkum jak měnit světové klima.

Robock, který je spoluautorem zpráv Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) používá počítačových modelů, jejichž prostřednictvím studuje, jak by aerosoly ve stratosféře mohly ochladit planetu Zemi tak, jak se to děje při obrovských sopečných erupcích.

Na konferenci Americké asociace pro pokrok vědy v San José však vyjádřil obavy nad tím, kdo bude ovládat tyto technologie měnění pozemského klimatu.

Zprávu o dosavadním pokroku klimatologie v této oblasti, která stála 600 000 dolarů financovaly částečně americké výzvědné agentury, avšak Robock upozornil, že CIA a další úřady jasně nevysvětlily, proč se o klimatologii zajímají.

Robock uvedl, že začal mít podezření o angažmá tajných služeb v klimatologii, když mu před dvěma lety zavolali dva agenti CIA. Ptali se ho: "Kdyby nějaká jiná země byla schopna ovládat naše klima, byli bychom schopni to zjistit?" Robock se obává, že otázka zároveň zněla: "Kdybychom chtěli ovládat klima nějaké jiné země, byla by schopna to zjistit?"

Robock jim odpověděl, že pokud by nějaká země chtěla vytvořit mrak ve stratosféře, který by byl dostatečně velký, aby změnil klima, bylo by to viditelné ze satelitů i z pozemních nástrojů. Zneužívání počasí jako zbraně bylo zakázáno dohodou z roku 1978.

Robock zdůraznil, že se bojí. "Vím o celé řadě dalších věcí, které CIA udělala a které porušovaly předpisy. Rozhodl jsem se, že si nepřeji, aby se takto utrácely mé daně," dodal. CIA na žádost o vyjádření k této věci nereagovala.

Před smlouvou zakazující používat počasí jako válečné zbraně se Spojené státy pokoušely o změny počasí. Začátkem šedesátých let projekt Storm Fury se pokoušel do bouřek sít různé částice ve snaze snížit jejich ničivost. Podobných metod používali Spojené státy ve Vietnamu ve snaze vyvolat silný déšť, aby byla Ho Či Minova stezka za vietnamské války příliš blátivá, takže by byla pro severovietnamské pěšáky nepoužitelná.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7720

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2015