Pussy Riot vydaly píseň "Nemohu dýchat", na protest proti zabití Američana Erica Garnera

18. 2. 2015

čas čtení 1 minuta



Nový videoklip skupiny Pussy Riot, natočený v angličtině, "I can´t breathe", je inspirován smrtí Erica Garnera, jehož zabili loni v červenci v New Yorku policisté. Píseň je věnována Garnerovi a "všem, kdo trpí státním terorem - kdo jsou zabíjeni, dušeni a umírají v důsledku války a policejního násilí. Je věnována politickým vězňům i demonstrantům v ulicích, kteří bojují za změnu."

Podle deníku Guardian je píseň "I can´t breathe" také přesvědčivým protestem proti politické situaci v Rusku a Putinově krvavé utajované válce na Ukrajině. Videoklip, v němž jsou obě členky Pussy Riot pohřbívány zaživa, je obdobou tajných pohřbů stovek ruských vojáků, kteří zahynuli při bojích ruské armády na Ukrajině.

Rusko se "hluboce změnilo" od doby, kdy Pussy Riot natočily své poslední video v roce 2014. Obě aktivistky konstatují: "Od loňského jara žijeme v podmínkách války a nenávisti vůči ostatnímu světu, což Kreml nazývá ´Ruským jarem´ Uvědomujeme si, že Rusko se, co se týče ostatního světa, nyní pohřbívá zaživa."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8857

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015