Jaké zbraně může Ukrajina získat ze Spojených arabských emirátů?

26. 2. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Spojené arabské emiráty, s nimiž Ukrajina uzavřela smlouvy o nákupu zbraní ZDE, nepatří samy k významným výrobcům výzbroje. Produkují pouze ruční zbraně a budují vlastní muniční kapacity. Nejlogičtější tedy bude předpokládat, že případný kontrakt by zahrnoval odprodej starší výzbroje emirátů v rámci plánovaného procesu modernizace. Tato varianta také nejlépe odpovídá současným finančním možnostem Kyjeva.

Podle pozorovatelů na veletrhu IDEX 2015 se Ukrajinci přednostně zajímali především o nákup obrněných vozidel, minometů a protitankových zbraní.

Ze současného arsenálu emirátů by mohli nakoupit řadu typů starších obrněných bojových vozidel. Kromě obrněných transportérů Saxon, které již v malém množství získali z Británie, by to mohl být ještě brazilský kolový OT EE-11 Urutu, široký výběr starších francouzských BVP a OT (AMX-10P, AMX-VCI, VAB 6x6, Panhard M3) či směs různých typů starších obrněných aut. Nákup italských tanků OF-40 či francouzských AMX-30 lze těžko předpokládat, protože jejich bojová hodnota zaostává i za stroji, které Ukrajina může sama vytáhnout ze skladů, nemluvě o nově vyrobených v Charkově.

SAE se již několik let zajímají o nákup nových pěchotních minometů ráže 81-82 mm, lze tedy předpokládat odprodej letitých britských 81 mm L-16, které ve své době představovaly standard své kategorie a jsou dodnes považovány za kvalitní zbraň. Zda budou k mání i těžší francouzské MO-120 RT-61, když SAE zavádí nové samohybné prostředky v ráži 120 mm, už tak zřejmé není.

Protitankové prostředky, jimiž SAE disponují, nejsou úplně nejmodernější. Kromě již opravdu zastaralých lehkých protitankových řízených evropských střel Milan jsou to poněkud výkonnější HOT, americké BGM-71 TOW či čínské HJ-8 Red Arrow. Avšak snad jen novější verze TOW nebo HJ-8 by mohly mít jistou šanci proti nejnovějším tankům ruské provenience, u druhých dvou typů to nelze předpokládat.

Ukrajinci vedou boj již téměř rok, až na výjimky (75 x Saxon) bez nákupu či dodávky nových zbraní ze zahraničí. Nemohou si tedy příliš vybírat a v podstatě musejí vzít zavděk čímkoliv, podobně jako Finsko v roce 1940. Chybí jim nyní už vše, včetně obyčejných ručních zbraní a munice. Musejí co nejdříve vybudovat polní opevnění podél celé linie fronty a připravit se na jarní útok "separatistů".

0
Vytisknout
10754

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2015