Dobře míněná rada generaci Z: koukejte se probrat z letargie

Vážení mladí, nebude vás asi třeba

28. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Starší čtenáři prominou, tento text není určen jim. Je určen generaci lidí, kterým je dnes už dost na to, aby chápali, jakým směrem se svět pohybuje a zároveň se odmítají naučit chodit sami na záchod, neboť jim je v plenkách, v jejich „safe zone“ dobře. Věřím, že je velmi složité vyznat se ve světě (a sám v sobě), když je všechno tak strašně složité. V mezičase, kdy mladá generace prodělává toto „strašné“ dilema, se ovšem svět posouvá velmi rychle tam, kde dilema podobného charakteru bude možná jedinou náplní života této generace. Problém je, že už nebude nikdo, aby jim měnil plenky…

Milý mladý čtenáři, investuj 15 minut svého drahocenného času na tohle video (je v angličtině, s českými titulky ZDE). Ožel třeba pár zbytečných postů na FB, nakupování hader, porno nebo nějakou bezduchou hru, kterou už týdny mrháš drahocenný čas a mrkni se na to.

Nejde o žádný hoax, ani sci-fi, aprílový vtípek nebo zprávu z ČT. Jde o sondu do reálné situace teď a tady, která se tě dotýká víc než spodní prádlo. Jestli si to neuvědomuješ, tak budeš mít v budoucnosti problém.

O co jde? CGP Grey, autor videa, dává jednoduchou otázku: co bude s lidmi, až robotizace a computerizace dosáhne jen o malinko vyššího stupně než na jakém je dnes? Odpověď je prostá: nebude jich třeba. A nebude to věru trvat dlouho. Technologie mění svět rychlostí, kterou už spousta lidí nestíhá vnímat. Znáš Siemens? Tahle firma, stejně jako mnoho dalších, už dneska provozuje továrnu, ve které počítačem řízené stroje vyrábějí jiné stroje a vzájemně s nimi komunikují během výroby. Zmetkovost nula nula nic, náklady výrazně nižší. Proč, protože člověka v tom procesu není třeba. Znáš Google? Tahle firma už dnes v plném provozu testuje auta, která jsou skutečná auta: řídí se sama. Miliony lidí, kteří dnes obsluhují techniku, i v oblastech, kde jsme se ještě donedávna považovali za svrchované pány situace, se stanou z hlediska práce zbytečnými.

Říkáš si, OK, já nebudu hákovat v nějaké blbé továrně nebo jako řidič kamionu, mám hlavu a titul z VŠ, to žádný počítač nenahradí. Blbost. CGP Grey ti dokáže, že i takové profese, jako je právník nebo lékař bude zanedlouho možné do značné míry nahradit sofistikovanou appkou, která jejich práci udělá rychleji, levněji a spolehlivěji, jako Siemens dnes dělá stroje. Čteš o internetu věcí, o 3D tisku, autech, která se řídí samy, aplikacích, které umějí analyzovat biologický stav rajčete prostřednictvím mobilu. Možná už máš doma ledničku napíchnutou na internet a připadá ti to fakt dobrý. Je to dobrý, ale má to svoje ale: pravděpodobně tě všechny tyhle věci připraví v budoucnosti o práci, pokud spoléháš na to, že se necháš někde zaměstnat od 9 do 17 a každý měsíc ti přijde pěkná sumička na účet, jako to dělá dnešní střední generace.

Velká část zaměstnání prostě zmizí bez náhrady a produkci výroby i služeb (pro ty méně chápavé podstatnou část ekonomiky) budou dělat technologie. Nebude tě třeba a tvůj titul tě nezachrání. Dokonce i kreativita, dlouho považovaná za doménu člověka, je dnes do značné míry v rukou technologií. Koukni se na to video, uvidíš.

Co to pro tebe (a pro mě) znamená? Že skončila doba, kdy si najdeš teplé místečko v závětří a budeš čekat na důchod. Není na co čekat. Kdo se spoléhá na jiné, prohraje i ty spodky. Spolehnout se můžeš maximálně na sebe a to jen tehdy, pokud přestaneš hledat jistoty a pustíš se do něčeho vlastního. Nemusíš být IT guru, který sype z hlavy nápady na tech start upy.

Můžeš dělat figurky jako dárky na zakázku nebo shánět ponožky a rukavice z ovčí vlny od ruských seniorek, po kterých budou toužit hipsteři. Prostě něco, co tě zbaví pocitu závislosti, až už nebude na čem záviset. Třeba se to napoprvé nepovede, ale určitě tě to nakopne k tomu zkusit něco dalšího, protože se spoustu naučíš, poznáš lidi, kteří se taky dívají dál než svůj pupík a dostaneš nápady, které by tě jinak vůbec nenapadly. Takže až dokoukáš to video, k plácání na FB, nakupování a hrám se nevracej. Zkus radši něco vymyslet.

Zkus se třeba zamyslet nad tím, jak je distribuováno bohatství mezi lidmi a jestli by nebylo možné to dělat jinak. Zkus si o tom něco přečíst, něco zjistit. Poznáš možná nevídané, uvědomíš si, že se zvyšující se zároveň zlevňující produkcí je nutno klást si otázku, jestli je udržitelné, aby se bohatství koncentrovalo v rukou elitní minority, zatímco velká část majority žije pod hranicí chudoby. Zkus se podívat jen trochu dál, do světa, v němž už nebude potřeba lidské práce tak, jak ji známe dnes, a představit si, co to asi udělá se společností blahobytu, do které jsi se narodil či narodila. Je to jednoduchá rovnice o dvou známých: je třeba změnit distribuci bohatství, abyste v takovém světě byli schopni přežít.

Zkus to vymyslet a začni něco dělat. Je možné, že i plenky budou vyměňovat roboti, ale jen těm, kdo si ho budou moct dovolit. Odpočítávání už začalo…

Doporučené filmy a seriály: Gattaca, Ona (Her), Wall-e, Futurama etc.

0
Vytisknout
27673

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015