Tsipras obvinil "Trojku" ze selhání rozhovorů o řeckém dluhu

1. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Řecký premiér Alexis Tsipras obviňuje EU, Evropskou centrální banku a Mezinárodní měnový fond ze selhání rozhovorů o řeckém dluhu, zatímco se v řecké vládě vedené jeho stranou Syriza objevují spory.

Tsipras hovoří o "absurdních návrzích" věřitelů jako o příčině, proč se nepodařilo dosáhnout dohody o uvolnění finanční pomoci a odvrácení bankrotu.

V tvrdém článku pro Le Monde Tsipras odmítl, že by selhání jednání vyplývalo z "nekompromisní a nepochopitelné" řecké pozice. Je podle něj způsobeno "trváním některých institucionálních aktérů na předkládání absurdních návrhů a předvádění úplné netečnosti vůči nedávné demokratické volbě řeckého lidu".

Premiér včera telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Všichni znova zdůraznili potřebu rychlé dohody.

Mezitím se objevují rozpory v řecké koalici, kde zástupci radikálně levicového křídla Syrizy odsoudili jmenování řecko-americké ekonomky Eleny Panaritis zástupkyní při MMF. 43 členů strany včetně vicepremiéra Janise Dragasakise podepsalo petici, která nesouhlasí s rozhodnutím ministerstva financí jmenovat někdejší zástupkyni strany Pasok. Ministr Janis Varoufakis mezitím popřel pověsti, že se chystá rezignovat, jako "velmi předčasné".

Vysoce postavení představitelé eurozóny tvrdí, že dohoda o základních principech je stále velmi vzdálená. Opakovaná optimistická prohlášení řecké vlády podle nich nejen že jsou v rozporu s realitou, ale jsou prý určena výhradně k tomu, aby zabránila runu na banky.

Pět měsíců trvající jednání pokračovala i během víkendu ve snaze dosáhnout dohody o reformách. Ty se mají týkat penzí, trhu práce, daně z přidané hodnoty a rozpočtových cílů. Evropské burzy koncem týdne klesaly kvůli obavám, že dohody nebude včas dosaženo.

V pátek ministr hospodářství George Stathakis oznámil, že Athény mají "vnitřní zdroje" ke splacení 305 milionů eur MMF k 5. červnu, avšak nevysvětlil, z čeho by zaplatily pohledávky později.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7179

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2015