Nenápadný právní systém, který umožňuje korporacím žalovat státy

11. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Před padesáti lety byl vytvořen mezinárodní právní systém na ochranu zahraničních investorů. Dnes jeho prostřednictvím si korporace dokáží vysoudit miliardy dolarů a kritikové varují, že se systém vymkl z rukou.

Kancelář Luise Parady je čtyři bloky od Bílého domu ve Washingtonu. Parada je jedním z hrstky právníků, kteří hájí suverenní státy proti žalobám od multinacionálních korporací.

Od roku 2000 žalovaly stovky mezinárodních korporací více než polovinu zemí světa o odškodné, protože prý státy ohrozily jejich zisky.

Prvním Paradovým případem byla obhajoba Argeentiny koncem devadesátých let vůči žalobě od francouzské firmy Vivendi, která žalovala argentinskou provincii Tucuman, která omezila ceny, které Vivendi účtoval lidem za vodu. Argentina prohrála a musela zaplatit firmě Vivendi odškodné 100 milionů dolarů. Nyní háji Parada El Salvador, před mnohamilionovou žalobou od důlní společnosti, jíž Salvador odmítl poskytnout práva těžit na jeho území zlato.

Většina mezinárodních investičních smluv a dohod o volném obchodu poskytuje zahraničním investorům právo žalovat státy. V Evropě se tento systém stal součástí kontroverze při vyjednávání o sporné Transatlantické dohodě o obchodním a investičním partnerství (TTIP). Francie a Německo se vyjádřily, že chtějí, aby z dohody TTIP byly pasáže umožňující korporacím žalovat státy o odškodné odstraněny.

Investoři používají tento systém nejen pro žaloby o odškodné za údajné znárodnění pozemků a továren, ale i pro žaloby o odškodné za vládní rozhodnutí, včetně ekologických a sociálních předpisů, které prý omezují investorská práva. Multinacionální společnosti se žalobami snaží získat peníze, které už invesotavly, ale také žalují o odškodné za údajné "ztracené zisky" a "očekávané budoucí zisky". Těchto mezinárodních žalob je teď více než 500 a další každý týden vznikají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10196

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2015