V Anglii se přiostřuje válka o Labouristickou stranu

14. 8. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V Anglii (neříkám v Británii, protože Skotsko je v důsledku nedávného drtivého volebního vítězství skotských nacionalistů z níže uvedeného téměř úplně vyloučeno) vrcholí zuřivý boj o směr a duši Labouristické strany. Po volební porážce labouristů v květnových britských všeobecných volbách se v nadcházejících týdnech budou konat volby nového šéfa Labouristické strany. Jsou čtyři kandidáti, avšak daleko největší podporu z nich získal levičák Jeremy Corbyn, jehož účast ve volbách šéfa Labouristické strany labouristy probudila. Jeho kandidatura vedla k tomu, že se strana nesmírně dynamizovala a k hlasování o jejím šéfovi se přihlásilo téměř 600 000 lidí.

Jeremy Corbyn argumentuje, že by se mělo používat kvantitativní uvolňování, tedy tištění peněz, nikoliv k dávání finančních prostředků bankám, které s nimi nic pak neudělají, ale k investicím do modernizace infrastruktury. Prosazuje protiškrtovou politiku a chce mj. zrušit britský jaderný deterent.

Ostatní kandidáti a dokonce i bývalý labouristický premiér Tony Blair (jehož ovšem mladí stoupenci Jeremyho Corbyna považují za válečného zločince) před Corbynem vážně varují. Blair dokonce napsal článek, v němž tvrdí, že volební vítězství Jeremyho Corbyna by znamenalo "likvidaci Labouristické strany". Ostatní kandidáti poukazují, že vítězství levičáka by učinilo v Anglii Labouristickou stranu nevolitelnou.

Jenže Corbyn má obrovskou podporu zejména u mladých lidí, kteří na něm oceňují, že není součástí establishmentu, že mluví normálně a lidsky a že v jeho pojetí nekopíruje Labouristická strana ultrapravicovou neoliberální politiku konzervativců. Komentátoři poukazují na to, že zřejmě nic už nezabrání, aby byl Corbyn šéfem Labouristické strany zvolen. Zda si konzervativci pak budou moci mnout ruce, že to bude znamenat konec Labouristické strany jako jejich vážné opozice, to je otázka.

0
Vytisknout
7632

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2015