Německo "je schopno přijímat půl milionu uprchlíků ročně po dobu několika let"

8. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Německo je vstavu přijímat až 500 000 uprchlíků ročně "několik let", informoval německý vicekancléř Sigmar Gabriel. Přes noc vypukly nové střety mezi policií a uprchlíky na řeckém ostrově Lesbos a tisíce lidí se shromáždily v chaotických scénách na řecké hranici s Makedonií.

Sigmar Gabriel zdůraznil, že ostatní evropské země musejí také přijmout férový podíl uprchlíků prchajících před válkou a chudobou na Blízkém východě.

Donald Tusk, prezident Evropské komise, varoval, že uprchlický exodus může trvat léta.

Na ostrově Lesbos, kde jsou tisíce uprchlíků, se jen obtížně dařilo pořádkové policie ozbrojené pendreky zvládat 2500 uprchlíků v hlavním přístavu, když se davy pokusily dostat směrem k vládou najaté lodi směřující do Atén.

Úřad OSN pro uprchlíky, UNHCR, zdůraznil, že Evropa musí nabídnut zajištěné rozmístění syrských uprchlíků. Na řeckých ostrovech je asi 30 000 uprchlíklů, z toho na ostrově Lesbos asi 20 000.

Melissa Fleming, mluvčí UNHCR, řekla v Ženevě: "Diskuse v Evropě tento týden jsou ještě naléhavější, protože to zjevně nemůže být německé řešení pro evropský problém." Zdůraznila, že v celé řadě zemí, včetně Řecka a Maďarska, musejí být založena přijímací střediska. "Ta budou fungovat jen tehdy, pokud bude existovat zaručený systém přesídlování, kdy evropské země řeknou, ano, vezmeme tolik a tolik lidí. Mělo by to být 200 000 - tolik lidí je zapotřeba rozmístit v evropských zemích."

Většina uprchlíků na Lesbosu je nucena přespávat venku, v nejlepším případě ve stanech, bez přístupu k tekoucí vodě nebo veřejným záchodkům a podmínky se výrazně zhoršují.

Napětí také roste na hranici s Makedonií, kde čekalo v pondělí večer na vpuštění do země nejméně 8000 lidí. V řece Axios, která tvoří hranici mezi oběma zeměmi, se zřejmě utopil třiadvacetý syrský otec.

V Maďarsku protrhly desítky migrantů policejní kordon u uprchlického střediska a vydaly se na cestu směrem k Budapeši, posléze souhlasily, že se vrátí. V Dánsku policie uzavřela dálnici na jihu země, kde davy směřují k švédským hranicím.

Británie, Francie a dokonce i latinskoamerické země přislíbily, že přijmou desítky tisíc uprchlíků. Venezuela uvedla, že jich přijme 20 000, totéž, co Británie přislíbila během pěti let. Dilma Rousseffová, brazilská prezidentka, uvedla, že imigranti budou přijati s "otevřenou náručí". Kanadská provincie Quebec přijme loetos 3650 uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7367

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2015