Politikové z EU žádají Erdoğana, aby podpořil radikální plán pro uprchlíky

6. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Turecký prezident ovšem za to bude od EU požadovat vysokou cenu

Evropští politikové prosí tureckého autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, aby podpořil jejich radikální plán, jehož cílem je omezit proud statisíců uprchlíků do Evropy.

Evropané nabízejí, že nakonec převezmou z nových uprchlických táborů, které by financovali a kde by se zpracovávaly žádosti o azyl, až půl milionu uprchlíků. Za to by Ankara měla začít střežit své hranice, aby lidé nebyli pašováni nebezpečnými čluny do Řecka, a mělo by souhlasit, že Turecko převezme zpět uprchlíky, jimž se podaří dostat se z Turecka "ilegálně" do Evropy.

Erdoğan však za to požaduje, aby Evropa umožnila tureckým občanům bezvízový přístup do EU. Také požaduje, aby EU začala Turecko považovat za "bezpečnou zemi" a aby tak začala ignorovat stále represivnější politiku turecké vlády a zhoršující se mediální cenzuru a situaci v oblasti lidských práv.

"Situace, kdy z Turecka do Evropské unie prchají statisíce lidí, musí být zastavena," řekl prezident Evropské rady Donald Tusk.

Na to reagoval Erdoğan, že Turecko se stará o téměř desetkrát více syrských uprchlíků než Evropská unie. Požaduje, aby EU vytvořila na turecko-syrské hranici bezletovou zónu a nárazníkovou zónu v severní Sýrii. To EU a Washington považuje za nemožné, avšak Tusk je aspoň ochoten o tom s Erdoğanem jednat.

Erdoğan je v Turecku nyní ve velmi slabém postavení, jenže v uprchlické krizi má všechny karty v rukou a snaží se vyzískat od Evropy oplátkou za pomoc s uprchlickým problémem co největší množství ústupků.

Erdoğan se od roku 2013 stal na Západě páriou, protože ve své zemi tvrdě potlačuje opozici. V důsledku uprchlické krize jsou však nyní evropští politikové ochotni tolerovat jeho domácí útlak.

Potíž je. že kontrolovat námořní hranici mezi Tureckem a Řeckem je nesmírně obtížné. Evropská unie si představuje, že to bude Řecko a Turecko dělat společně. Nové námořní kontroly by měl provozovat Frontex, pohraniční úřad Evropské unie. Potřebuje na to 800 zaměstnanců. Sotva jich od EU dostane 400.

Představa je, že by námořní kontroly vracely uprchlíky do Turecka.

POtíž je, že zatímco Evropská komise v Bruselu se snaží zavést politiku o uprchlických kvótách, nerozhoduje o přijímání uprchlíků. To činí jednotlivé evropské vlády, a je to politicky riskantní.

V Polsku tento měsíc uprchlická krize zřejmě povede ve volbách k pádu nynější vlády. V nedělních volbách ve Vídni, kterou normálně trvale ovládají sociální demokrati, zřejmě posílí ultrapravice.

Kdyby Evropská unie prohlásila Turecko navzdory faktům za "bezpečnou zemi", a přislíbila liberalizaci vízového režimu pro Turky, Erdoğanovi by to pomohlo v nadcházejících volbách.

EU definuje bezpečnou zemi, kam mohou být uprchlíci deportováni, jako zemi "s demokratickým systémem, bez pronásledování, bez mučení a nelidského či ponižujícího zacházejí, bez hrozby násilí a bez ozbrojeného konfliktu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7634

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2015