"Islámský stát" není vyvolán islámem. Jde o generační revoltu narcistů a nihilistů

9. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Zatímco se ekonomové, sociologové, historici, antropologové, psychiatři a religionisté přou o příčinu radikalizace pachatelů útoku v Paříži, Hlas Oliviera Roye vyčnívá z debaty. Světově proslulý specialista na islám a geopolitiku Blízkého východu vyvinul "třetí cestu", jak chápat nový globální džihádismus.


Roy je přesvědčen, že nejhlubší příčinou džihádismu od Francie přes Tunisko a Turecko až po Saúdskou Arábii je generační zlom.

Mladí muži kolem dvacítky nebo třicítky se dopouštějí masového vraždění ve jménu Alláha, ale ve skutečnosti jde o extrémní projevy "generační nihilistické radikalizované revolty mladých", která se více týká "islamizace radikalismu" než radikalizace islámu.

V Royově perspektivě nejde o obvyklé "ukazování prstem" na toho, kdo údajně za radikalizaci může. Není tu řeč o kolonizaci, francouzské a západní zahraniční politice, vyloučení nebo rasismu - proti čemuž se v debatě vymezují "kulturalisté" spatřující příčinu v náboženské sféře. Příznivcem první hypotézy je třeba ekonom Thomas Piketty, druhou prosazuje filosof Abdennour Bidar píšící o "rakovině" uvnitř islámu .

Royův argument má potenciálně významné důsledky pro způsob, jak se může Evropa vypořádat s hrozbou.

Francie zavírá extrémistické mešity, zatýká salafistické imámy a spouští programy "deradikalizace".

"Jde o velkou generační propasr, která je v muslimských společnostech silnější, protože tyto komunity zažívají náhlou změnu - kulturní, sociologickou, politickou - ve velmi krátkém období 30 let."

Fascinace džihádem není tedy reakcí na obtížnou sociální, ekonomickou nebo kulturní situaci.

Podle Roye jde o radikalizační hnutí mladých, podobné fenoménu skupiny Baader-Meinhofová, která si přála "revoluci" jako pomstu na rodičovské generaci, jež kolaborovala s nacisty. Roy také srovnává IS s anarchisty 19. století. Dnešní mladí radikálové "vyměnili proletariát za globální ummu a hovoří o nevěřících místo o buržoazii".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9993

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2015